PRITOŽBA

Boris Popovič uresničil napoved

Sodišče mora odločiti v 30 dneh.
Fotografija: Boris Popovič še ni odnehal v boju za volilno zmago. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Boris Popovič še ni odnehal v boju za volilno zmago. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA, KOPER – Pri novogoriškem zunanjem oddelku upravnega sodišča je pooblaščenec Borisa Popoviča Franci Matoz neposredno vložil pritožbo na sklep koprskega občinskega sveta z dne 21. decembra, s katerim je bilo najprej ugotovljeno, da lahko Aleš Bržan začne izvrševati funkcijo župana Mestne občine Koper, pritožba kandidata za župana Popoviča proti odločbi občinske volilne komisije in poročilo o izidu drugega kroga volitev za župana Mestne občine Koper pa je bila zavrnjena.

Franci Matoz ob vložitvi pritožbe.
Franci Matoz ob vložitvi pritožbe.
Zunanji oddelek sodišča v Novi Gorici bo pritožbo posredoval v odgovor toženi stranki, torej občinskemu svetu, in ga pozval, da sodišču dostavi vse spise zadeve. Po preteku roka za odgovor na pritožbo in dostavo spisov pa bo sodišče o zadevi odločalo. Skladno z določbo zakona o lokalnih volitvah upravno sodišče o pritožbi odloči v 30 dneh od vložitve pritožbe. Na odločitev upravnega sodišča ob smiselni uporabi določb zakona o upravnem sporu pritožba ni dovoljena, bo pa pritožnik imel po izčrpanju vseh pravnih sredstev še možnost vložiti ustavno pritožbo, so še navedli.

Mogoče rešitve spora je nemogoče vnaprej napovedovati, so pa načelno mogoče različne rešitve, torej da sodišče pritožbo zavrne, ji ugodi delno ali pa v celoti.

Izgubil za nekaj glasov

Popovič, ki je koprsko občino vodil zadnjih 16 let, je v drugem krogu županskih volitev 2. decembra tesno izgubil proti Bržanu. Zaradi razlike vsega nekaj glasov in domnevnih nepravilnosti je dolgoletni koprski župan podal ugovor na občinsko volilno komisijo, ki pa je zavrnila njegov ugovor, tako da je tudi po uradnih izidih volitev župan ostal Bržan. Popovič se je nato pritožil še na koprski občinski svet, ki pa je njegovo pritožbo na ustanovni seji 21. decembra zavrnil in tedaj za župana potrdil Bržana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije