TOŽBA

Bo mladi poslanec ostal brez 8000 evrov?

»Mislim, da sem bil dober član poslanske skupine, izpolnjeval vse obveznosti, plačeval funkcionarske članarine, mesečne prispevke, doniral za strankarsko televizijo,« pravi poslanec Andrej Čuš.
Fotografija: Andrej Čuš. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Andrej Čuš. FOTO: Roman Šipić, Delo

PTUJ – Na ptujskem okrajnem sodišču se je danes začel pravdni postopek zoper nepovezanega poslanca Andreja Čuša, od katerega njegova nekdanja stranka SDS terja povrnitev stroškov za volilno kampanjo v znesku dobrih 8000 evrov. Na uvodnem naroku sta obe strani vložili le dokazna gradiva, nadaljevanje postopka pa bo potekalo sredi maja.

Medtem ko odvetnica SDS Zlata Kojić po naroku ni želela dajati izjav, je toženi poslanec, od torka predsednik stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije dejal, da je žalostno, ker se počuti kot nekakšen kriminalec le zato, ker je izstopil iz največje opozicijske stranke. Še posebej ker se z velikim delom programa nekdanje stranke še vedno strinja in večino njenih predlogov tudi podpre. Prepričan je, da bo na eni od sodnih stopenj zagotovo dokazal svoj prav in da SDS želi s tem zgolj disciplinirati svoje poslance, kar je nelegitimno in neustavno. Na današnjem naroku je pričakoval tudi predsednika SDS Janeza Janšo, ki je stranka v postopku, a ga ni bilo. Na sodišču ga sicer pričakujejo na naslednji obravnavi.

Kampanjo si je moral pokriti sam

Da svoji nekdanji stranki ni dolžan poravnati zahtevanega zneska, meni Čuš zato, ker si je volilno kampanjo moral v celoti pokriti sam, s pomočjo podpornikov in nekaj njihovih donacij, večji del denarja za plakate in potne stroške pa je, razen 50 zapestnic in okoli 30 plakatov, moral kriti iz svojega žepa. »Mislim, da sem bil dober član poslanske skupine, izpolnjeval vse obveznosti, plačeval funkcionarske članarine, mesečne prispevke, doniral za strankarsko televizijo. Pretirano ožemanje poslancev, da postanejo tlačani, pa je že nekoliko sporno,« je dejal Čuš. S stranko se ni skušal pogoditi, saj njegov odvetnik Rudi Potrpin meni, da ne bi smel utrpeti nobenih neugodnih posledic, zato je vse razen umika tožbe po njegovem mnenju nepotrebno.

8000 evrov dolga

SDS je Čuša po odhodu iz stranke leta 2016 spomnil na zavezo, da bo v primeru izstopa iz poslanske skupine SDS povrnil sorazmerni del stroškov iz volilne kampanje. To po ocenah stranke znaša 8000 evrov. Pozvali so ga še, naj v skladu z zavezo v pogodbi odstopi s funkcije poslanca, in napovedali, da bodo v primeru neizpolnitve zavez dolg sodno izterjali. Enak postopek je stranka sprožila tudi zoper svojega drugega nekdanjega poslanca Zvonka Laha, ki je stranko in poslansko skupino zapustil nekaj mesecev za Čušem. Postopek proti njemu je na novomeškem sodišču stekel že pred časom, za njim sta že dva naroka, sodišče pa je, kot je povedal v torek ob robu kongresa Zelenih Slovenije na Ptuju, imenovalo izvedenca, ki naj bi se opredelil do višine izračunanega zahtevka.

Ob napovedi tožbe se je odprlo vprašanje veljavnosti zaveze, ki so jo glede odstopa s funkcije v primeru izstopa iz poslanske skupine podpisali kandidati SDS. Dekan pravne fakultete Miha Juhart je tedaj dejal, da je takšna vnaprejšnja zaveza v nasprotju z 82. členom ustave, ki govori o tem, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršna koli navodila. Tako je po njegovem mnenju prepovedana in nima pravnih učinkov. Če bo sodišče ugotovilo, da tudi določilo glede povrnitve stroškov ni v skladu z moralnimi normami, bo verjetno tudi v tem delu pogodba neveljavna, je takrat povedal Juhart.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije