INTERPELACIJA

Bo Erjavec na svoj rojstni dan odletel?

Poslanci bodo odločali o njegovi razrešitvi.
Fotografija: Karl Erjavec. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Državni zbor bo danes obravnaval interpelacijo, ki so jo proti ministru za obrambo Karlu Erjavcu vložili poslanci SDS. Med drugim mu očitajo zlorabo vojaške obveščevalne službe ter laži v primeru nočnega streljanja na Počku, kar pa Erjavec zavrača. Večji del opozicije interpelacijo podpira, v koaliciji jo izrecno zavračajo SD, Desus in SAB.

Obveščevalno-varnostno službo (OVS) ministrstva za obrambo naj bi Erjavec po očitkih iz interpelacije zlorabil, ko je omenjena služba na poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) opravila zaslišanja poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca in pripadnikov SV, ker naj bi Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba SV Alenke Ermenc.

Erjavcu interpelacija očita tudi laganje in zavajanje, ko je kot vzrok za razrešitev Škerbinca navedel, da ta v okviru vojaške vaje Sokol ni spoštoval njegovih navodil o nočnem streljanju na Počku. Med drugim se predlagatelji sklicujejo na poročilo, ki ga je Erjavcu posredovala načelnica generalštaba, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je streljanje potekalo v skladu z usmeritvami ministra.

V LMŠ in SMC molčijo

Na drugi drugi strani Erjavec očitke zavrača. Trdi namreč, da so obveščevalci ob pogovorih s pripadniki SV na poveljstvu sil zgolj opravljali svoje naloge, odgovornost za nočno streljanje na Počku pa še naprej pripisuje Škerbincu.

Zadevo je v zadnjih dneh intenzivno preiskovala tudi komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kar pa je Erjavec označil kot njeno zlorabo za obračun z njim.

Predlagatelji so do zdaj k podpori interpelacije pritegnili zgolj opozicijski poslanski skupini NSi in SNS, tako da zagovorniki razrešitve ministra skupaj štejejo 36 poslanskih glasov. Za uspeh interpelacije bi jih potrebovali 46. Od vladnih strank so izrecno podporo ministru do zdaj napovedali v SD, Desusu in SAB, medtem ko v LMŠ in SMC tega, kako bodo ravnali, niso razkrili. Tega ne razkrivajo niti v Levici.

Za razpravo o interpelaciji je na današnji izredni seji predvidenih več kot 14 ur.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije