PROCES

Biti lovec je tudi poslanstvo

Objavljeno 12. julij 2019 10.48 | Posodobljeno 12. julij 2019 10.48 | Piše: Janez Petkovšek

Veliko truda je treba vložiti že v pridobitev članske izkaznice, precej obveznosti pa te čaka tudi kasneje.

Katarina Flajšman, strešina LD Laze. FOTO: OSEBNI ARHIV
Čeprav imamo v Sloveniji pod okriljem Lovske zveze Slovenije združenih kar 411 lovskih družin s koncesijami za upravljanje lovišč, se tej veliki skupnosti, v kateri je kar 20.400 lovcev, ni tako lahko pridružiti. Da postaneš član, je potrebnega veliko prostega časa, pridobiti moraš številna teoretična in praktična znanja, na izpitu pa pokazati veliko znanja in veščin v ravnanju z lovskim orožjem.

O tem, kaj vse mora lovec pripravnik obvladati, preden mu v izbrani lovski družini izdajo člansko izkaznico, smo se pogovarjali z 32-letno Katarino Flajšman, starešino zasavske Lovske družine Laze.

Lovka iz Ljubljane, ki je izpit opravila leta 2014, je povedala, da se je nanj pripravljala skoraj dve leti. Resda nima lovskega družinskega ozadja, kot ga ima marsikateri mladi lovec, a spada med tiste, ki so se za lov navdušili prek svojega poklica. Kot mlada raziskovalka na Gozdarskem inštitutu Slovenije, ki je doktorat pripravljala na temo razmnoževalnega potenciala srnjadi, je bila vseskozi v stiku z lovci, saj je morala zbirati vzorce maternic uplenjenih in poginulih srn. Ker je imela med njimi več poznanih ljudi iz Lovske družine Laze, se je odločila, da izpit opravi pri njih.

Pripravniška kalvarija

Vsak pripravnik, trenutno jih je 549, sicer prosto izbira družino, v kateri bi hotel biti lovec. V njej ti po obravnavi pisne prošnje določijo mentorja in začne se usposabljanje (program obsega od 150 do 200 ur). Čeprav največ znanja in izkušenj nate prenesejo mentor in drugi lovci, je potrebna tudi samoiniciativa. Ne smeš le čakati, da ti bodo dali to ali ono nalogo, temveč se moraš organizirati sam in najti čas, da greš skupaj z lovci na obhode lovišč, se seznaniš s terenom in mejami družinskega lovišča, da greš na številne akcije, denimo odstranjevanja odpadkov iz narave, sanacij travnikov, ki jih je razril divji prašič, pa čiščenja lovskih poti, izdelave lovskih prež in solnic, krmljenja živali na krmiščih, da obiskuješ razna strokovna predavanja, lovske prireditve (strelske, kinološke) ... Seveda ne gre brez seznanjanja z različnimi vrstami male in velike divjadi ter zveri, poznavanja lovnih dob divjadi, njihove biologije (določanje spola in starosti), bolezni divjadi, lovske kinologije, drugih živali, kako ravnati z uplenjeno divjadjo ... Šele nato pride na vrsto spoznavanje lovskega orožja in streliva, obiskovanje strelskih tekem in učenje streljanja. Kdor hoče biti lovec, mora biti med pripravništvom pripravljen prehoditi ogromno kilometrov, še zlasti pri udeležbah na skupnih lovih (kot opazovalec), navaditi se mora na nadležen mraz, sneg ali dež.
image
Spričevalo in lovska izkaznica dveh novopečenih zasavskih lovcev FOTO: URŠA KMETEC

Za člansko izkaznico pa ni dovolj, da si dosegel le predpisan rezultat v streljanju s pištolo, risanico in šibrenico, temveč moraš pred izpitno komisijo pravilno odgovoriti na večino teoretičnih vprašanj. Vse skupaj ni poceni, saj oboje stane kar 350 evrov.
Pred pridobitvijo izkaznice moraš dokazati, da nisi bil kaznovan za katero od kaznivih dejanj in da si polnoleten. Ko jo imaš, pa se je treba pred prvim (samostojnim) lovom primerno obleči in oborožiti. Lovska obleka po meri lahko stane okoli 400 evrov, enako dobri gojzarji, lovski škornji in zimski škornji, strelski daljnogled je od 500 evrov naprej, dobra rabljena puška 1000 evrov. Kdor hoče loviti, mora računati še na stroške za strelivo, za gorivo za avto, priporočljivo, čeprav ni nujno, je imeti tudi lovskega psa (dresirani stanejo po nekaj tisočakov).

Izplačilo v naravi

Če zaradi naštetih ovir in stroškov ne obupaš in si pripravljen žrtvovati še veliko prostega časa, te čaka obilo lovskih užitkov in lepih trenutkov v naravi, v kateri mnogi najdejo svoj notranji mir oziroma se odklopijo od vsakodnevnih težav. Odprejo se ti možnosti za tekmovalno streljanje z lovskim orožjem v tarčo pa na glinaste golobe, spoznaš nove lovske prijatelje, se družiš ali loviš skupaj z njimi ... A član lovske družine ima tudi veliko »delovnih« obveznosti, ki se jim ne more kar tako izogniti (delovne akcije, mentorstva bodočim ali mladim lovcem), zato je članstvo v njih le za resne in odgovorne ljudi, ne pa za tiste, ki so zdaj ljubitelji enega, že čez nekaj časa pa drugega hobija brez zahtevnih pravil. Lovstvo pač ni za ljubitelje računalnikov in foteljskih hobijev. Zahteva dobro orientacijo, kondicijo, moč in želodec, da uplenjeni živali odstraniš drobovje, jo sam ali s sotovariši pripelješ do lovske koče in jo predaš na veterinarski pregled, zatem pa odkupiš ali pa prepustiš svoji lovski družini.
image
Novi člani zasavske lovske bratovščine na gradu Bogenšperk FOTO: URŠA KMETEC
549
lovskih pripravnikov se trenutno usposablja za lovca.
Deli s prijatelji