ZLORABE V CERKVI

Barbaro slovenski duhovnik spolno zlorabil pri 11 letih

Objavljeno 20. maj 2019 20.22 | Posodobljeno 20. maj 2019 20.28 | Piše: STA, M. U.

Civilna iniciativa Dovolj.je v treh mesecih prejela prijave zoper 15 duhovnikov.

Spolna zloraba otrok. FOTO: Shutterstock
LJUBLJANA – Civilna iniciativa Dovolj.je je v treh mesecih delovanja prejela prijave zoper 15 različnih duhovnikov z imeni in priimki in dve anonimno brez navedbe duhovnika. Kot je povedal član iniciative Matej Križanič, je bilo prijav za 25 žrtev, ki so bile v času spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem tudi mladoletne.
image
Spolna zloraba otrok. FOTO: Shutterstock

Križanič, sicer stalni diakon in pomočnik direktorja bežigrajskega centra za socialno delo, je pojasnil, da je bilo starih primerov 12, novih pa 13. Med zlorabljenimi žrtvami jih je bilo 14 moškega in 11 ženskega spola, v času zlorabe je bilo 15 oseb mladoletnih, je dejal in dodal, da je bilo največ žrtev v Ljubljani, in sicer pet.

Ovadili sedem duhovnikov

Do sedaj je iniciativa vložila kazenske ovadbe zoper sedem duhovnikov, je povedal Križanič, ki v okviru iniciative vodi skupino za sprejem žrtev, ter napovedal, da bo oktobra začela delovati skupina za pomoč žrtvam spolnih zlorab, ki jo bosta vodila dva priznana terapevta.

Žrtev razkrila ime duhovnika, ki jo je zlorabljal 

Prvič je javno spregovorila tudi žrtev spolne zlorabe Barbara Kompara, ki se je odločila za to predvsem, da opogumi vse žrtve in jim pove, da »niso več sami in da so tukaj ljudje, ki jih razumejo«. Stara je bila 11 let, ko jo je, kot je dejala, kot deklico spolno zlorabil duhovnik. To se je tako zarezalo v njeni psihi, da je morala poiskati psihoterapevtsko pomoč.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO FOTO: Gregorydean Getty Images/istockphoto

Pred kratkim je izvedela, da se je cerkveni postopek zaključil brez sankcij za storilca, ki po njenih navedbah še vedno prihaja v stik z mladoletniki, kar jo najbolj boli. Ker jih želi zaščititi, je razkrila njegovo ime. »To je pater Paskal Jožef Prša,« je dejala. Prša je bil letos sprejet v Škofijo Murska Sobota.

Zgodbi žrtev spolnih zlorab sta se nanašali na duhovnika Marjana Zupanca, ki je zdaj upokojen, in Jožeta Planinška, člana misijonske družbe lazaristov. Zoper slednjega so na iniciativi podali štiri prijave zaradi spolne zlorabe, je dejal lazarist Janez Cerar. V nadaljevanju je citiral papeža Frančiška, ki že vse od leta 2013 jasno opredeljuje spolne zlorabe znotraj Cerkve kot enega najhujših udarcev njene verodostojnosti.
Deli s prijatelji