(NE)MOGOČE

Banke vodil osnovnošolec?!

Objavljeno 14. april 2019 08.45 | Posodobljeno 14. april 2019 08.45 | Piše: Tomica Šuljić

Slovenski Avstrijec Klaus Schuster zlorabil položaj? Z le osnovnošolsko izobrazbo v vodstveni ekipi DUTB.

Sumijo ga zlorabe položaja. FOTO: Uroš Hočevar
LJUBLJANA – V Sloveniji je še iz starih časov razširjeno prepričanje, da je izobrazba merilo za položaj, ki ga lahko v poslovnem svetu doseže posameznik. A čeprav številni uspešni mali ali večji zasebni podjetniki dokazujejo, da izobrazba še zdaleč ni edini pogoj za uspeh, k sreči obstajajo službe v državni upravi ali podjetjih, nad katerimi roko drži država.

Poslovni guru v slabi banki

Tak primer je 56-letni Klaus Alfred Schuster, nekdanji vodja izredne uprave Factor banke in nameščenec Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB, po domače slabe banke). Schuster se je rodil na avstrijskem Štajerskem ter svojdan (kot vsi otroci) obiskoval osnovno šolo, a kot je zatrdil v eni svojih predstavitev, ni mogel dočakati dne, ko je lahko zapustil šolo: »V šolo sem se vrnil 11 let pozneje, da bi dobil univerzitetno diplomo.«
761 tisoč evrov je od konca 2013. prejelo njegovo podjetje.

Schuster na družabnem omrežju linkedin razkriva, da se je izobraževal na gimnaziji v Kapfenbergu, nadalje na Univerzi Karla Franzensa v Gradcu ter za naziv MBA na blejski poslovni šoli. A šele v njegovem življenjepisu je možno najti podatek, da študija na fakulteti za ekonomijo ni končal! Po nekaterih podatkih naj bi imel dokončano le osnovno šolo.

Schusterjeva izobrazba je zanimiva zaradi njegove kariere pri nas, ki je sledila zasebni poti (pri nas se je poročil in si ustvaril dom): dokler je delal v gospodarstvu, ni bil neuspešen: priplezal je do člana uprave Volksbanke v Sloveniji in Srbiji, pred 12 leti pa je v Ljubljani ustanovil svetovalno podjetje. V javnosti ga od takrat mediji večkrat predstavljajo kot avtorja več knjižnih uspešnic o poslovni poti ter poslovnega guruja. V tujem vodniku po Ljubljani so Klausa Alfreda poimenovali kar za »mednarodni
image
Klaus Schuster je bil predsednik izredne uprave Factor banke. FOTO: Tomi Lombar
menedžerski fenomen«. Toda prava poslovna spodbuda se zgodi septembra 2013, ko ga Banka Slovenije (BS) – takrat pod guvernerstvom Boštjana Jazbeca – postavi v izredno upravo Factor banke: in to za nič manj kot predsednika izredne uprave, ki je vodila nadzorovano likvidacijo Factor banke! Po medijskih navedbah je to počel za 15.000 evrov mesečne plače.

Kako je lahko bil Schuster z osnovno šolo predsednik izredne uprave oziroma zakaj ga je BS imenovala, do danes ni pojasnjeno. Kako je tam deloval, je opisal v enem svojih intervjujev: »Ta banka večinoma ni sklepala normalnih kreditnih poslov, ampak zelo zapletene in nepregledne posle. Zato potrebujemo veliko časa za razumevanje ozadij teh dogovorov.« Razumevanja za nadzorovano likvidacijo banke niso imeli vsi uporabniki Factor banke, zato so se bitke iz poslovno-bančnega sektorja začele seliti proti sodnim dvoranam, saj so uporabniki začeli vlagati tožbe in najverjetneje tudi ovadbe. Slednje je vlagala tudi uprava pod Schusterjevim vodstvom.

Preiskava suma kaznivega dejanja

Zdaj je Schuster tudi sam osumljen zlorabe položaja ali zaupanja, skupaj z Vitomirjem Krašovcem, nekdanjim članom likvidacijske uprave Factor banke. Vmes je bil še nekaj časa na slabi banki DUTB, a tam njegova (ne)izobrazba znova ni zmotila odgovornih, ki so mu zaupali delo pri prodaji Cimosa. Po naših podatkih pa naj bi na sodišču, ko je bil povprašan za svojo izobrazbo, odgovoril, da je ta osnovnošolska. Schuster naj ne bi navajal fakultet in poslovnih šol s svojih spletnih predstavitev niti vseh tečajev akademije Volksbank, ki jih našteva v svojem angleškem življenjepisu. Osnovna šola – in nič več.
Schuster bo svoje kazenske zadeve pojasnjeval še nekaj časa, davkoplačevalci in drugi, ki prispevamo v javno blagajno, pa smo mu njegovo delo bogato plačali: njegovo podjetje Klaus Schuster Management Consulting je od konca 2013 pa do prejšnjega meseca prejelo 761.653,18 evra javnega denarja; glede na navedbe v aplikaciji Erar je samo minuli mesec (marca letos) prejel dobrih 28 tisočakov. Pa naj še kdo reče, da se osnovna šola v Sloveniji ne splača. 
image
Schusterjevo podjetje je po evidenci Erarja prejelo dobrega tri četrt milijona javnega denarja. FOTO: Erar
Deli s prijatelji