MAKADAM ZA NAVADE SMRTNIKE

Asfalt samo za podpredsednika

Na Konjšici si želijo ureditev razrite makadamske ceste. Ta bo deležna le sanacije, asfaltirali bodo drugo.
Fotografija: Na vrsto za asfaltiranje bo najprej prišla ta cesta. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Na vrsto za asfaltiranje bo najprej prišla ta cesta. FOTO: Dejan Javornik

KONJŠICA – Vas Konjšica v litijski občini je ena od tistih, ki predvsem z naravnimi lepotami in lepim razgledom na bližnje zelene griče takoj očarajo obiskovalca. Nekatere tako močno, da so se bili tja celo pripravljeni preseliti iz Ljubljane. Edina pomanjkljivost, če temu lahko tako rečemo, je slaba cestna infrastruktura na določenih odsekih. Občina bi tako morala, če bi želela kraj za domačine in tudi prišleke od drugod narediti še bolj privlačnega, za to v prihodnje nameniti kar precej denarja. Ne samo da bi morala asfaltirati še 12,6 kilometra cest v tamkajšnji krajevni skupnosti, ampak tudi prenoviti sedanje ceste. Za te ponekod težko rečemo, da so še asfaltirane, kot denimo tista, ki, sicer v sosednji krajevni skupnosti, vodi proti Polšniku. Polna je lukenj, globokih jam, ponekod sploh ni več asfalta, ampak le še pesek, da o nekaterih zelo strmih odsekih sploh ne govorimo.
To cesto bodo še naprej le sproti sanirali. Vozniki avtomobilov pa se morajo tu znajti po svoje. FOTO: Dejan Javornik
To cesto bodo še naprej le sproti sanirali. Vozniki avtomobilov pa se morajo tu znajti po svoje. FOTO: Dejan Javornik

No, nekateri krajani Konjšice pa o asfaltu lahko le sanjajo. Prav slednji se, ko se želijo z avtomobilom pripeljati do svojega doma, pri tem srečujejo s številnimi težavami. Že pri prvem nalivu namreč deroča voda v cesto naredi globoke brazde, ki zelo otežijo vožnjo. To še kako dobro ve naša sogovornica Jasna Perovšek, ki se je na Konjšico, tam na višino okoli 700 metrov nadmorske višine, skupaj s partnerjem priselila iz Ljubljane pred približno petimi leti. Razloži nam, da ji največ težav povzroča makadamska cesta, ki mimo še nekaj hiš vodi proti kakšnih 700 metrov oddaljeni asfaltirani cesti. Na tistem prvem delu, le nekaj metrov stran od njene hiše, je precej strma in po prvem neurju tudi tako razrita, da je zares prava umetnost, da se lahko z avtomobilom pelješ po njej. Na eni strani je tako več kot 10 centimetrov globoka in več metrov dolga brazda, kjer z avtomobilom lahko hitro nasedeš. Na drugi strani je majhen zid, tako da imaš zares malo prostora, da se lahko normalno zapelješ mimo. Velika težava je prav ta cesta tudi pozimi, ko jo je treba plužiti. To še kako dobro ve Tone Dolanc, ki že vrsto let skrbi za pluženje. »Tu so pozimi takšni zameti,« pokaže in doda, da se pri pluženju pogosto zatakne pri kanalih oziroma jih plug »ven porine«. Težave s pluženjem, kot doda, ima tudi na prej omenjeni cesti, ki vodi proti Polšniku.

V roke krampe in lopato

Zaradi vsega tega so seveda povsem upravičene želje domačinov, da bi občina za sanacijo ceste končno namenila denar in tako trajno rešila to težavo. Perovškova si ne more predstavljati, da bi cesto medtem sanirala sama skupaj z drugimi domačini. Ne samo da za to nima potrebnih strojev, ampak sosedje tudi niso več mladi. Poleg tega imajo zdravstvene težave.

Seveda je tudi tukaj glavni problem v denarju. A vse to bi tamkajšnji krajani še nekako razumeli, če se po vasi ne bi razširila novica, da so za drugi del ceste, ki pelje mimo osrednjega dela vasi Konjšice in ki je prav tako makadamski, našli denar za sanacijo. Ta bo olajšala življenje le stanovalcem ene kmetije, in ne okoli desetim, kolikor jih živi v delu Konjšice, kjer biva naša sogovornica. Vse to menda le zato, ker tam živi podpredsednik krajevne skupnosti Rok Groboljšek. Ta sicer celotne zadeve za Novice ni želel komentirati. »Obrnite se na občino. Tam smo se vse zmenili,« nam je na kratko odgovoril.

Ni še prioritetna cesta

Na litijski občini v zvezi s tem odgovarjajo, da je bilo na sestanku pri županu Franciju Rokavcu konec julija, na katerem so bili poleg dveh predstavnikov krajevne skupnosti prisotni tudi trije krajani krajevne skupnosti Konjšica, od tega eden s stalnim prebivališčem in dva z začasnim, dogovorjeno, da se bo do konca avgusta letos na odseku javne poti, ki jo uporablja naša sogovornica, uredilo odvodnjavanje cestišča (položitev dveh prečnih kanalov) ter izvedlo gredanje z valjanjem. »Krajevna skupnost se je prioritetno odločila za ureditev tega odseka, ker pri vsakem večjem dežju oziroma neurju, voda odnese navožen material,« nam je povedal v. d. direktorja občinske uprave Igorij Parkel.
Na vrsto za asfaltiranje bo najprej prišla ta cesta. FOTO: Dejan Javornik
Na vrsto za asfaltiranje bo najprej prišla ta cesta. FOTO: Dejan Javornik

Posamezne krajevne skupnosti sicer same določajo prioritetni vrstni red glede načrtovanja modernizacij javnih poti. »Odločitev sveta krajevne skupnosti Konjšica, ki šteje sedem članov, je bila, da se v letu 2019 pripravi projektna dokumentacija za modernizacijo odseka JP 708392 (cesta, ki vodi do podpredsednika krajevne skupnosti, op. p.), v letu 2020 pa se ta modernizacija tudi izvede. Vsi načrti KS Konjšica v zvezi z obnovo oziroma modernizacijo cest so bili predstavljeni na zboru občanov, ki ga vsako leto pripravi in izvede svet krajevne skupnosti,« je še dejal Parkel. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije