PREISKAVA

Aretirali prvega moža Renault-Nissana

Objavljeno 19. november 2018 14.35 | Posodobljeno 19. november 2018 14.35 | Piše: STA, N. Č.

Odnesla ga je finančna goljufija.

FOTO: Paul Sancya, AP
TOKIO – Na Japonskem so danes aretirali prvega moža koncerna Renault, ki sodeluje z japonskima proizvajalcema Nissanom in Mitsubishijem, Carlosa Ghosna. Japonski preiskovalci so ga zaslišali na podlagi suma prirejanja poslovnih knjig in ga na koncu pridržali. Preiskavo so pred več meseci sprožili pri Nissanu, kjer so Ghosna in zastopnika koncerna Grega Kellyja sumili, da sklepata sumljive posle. Prirejala naj bi podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjih in zakrivala zneske svojih prejemkov, Ghosn naj bi uporabljal sredstva družbe v zasebne namene, pri tem pa naj bi sodeloval tudi Kelly. Nepravilnosti naj bi trajale več let.

Carlos Ghosn je v zadnjem letu imel plačo približno 17 milijonov dolarjev, razkriva Bloomberg. Od tega mu je Renault plačal 8,5 milijona, Nissan 6,5 milijona in Mitsubishi, kjer je bil prav tako predsednik, dva milijona dolarjev.

Obtožbe so precej pretresle trge, delnica Renaulta je na borzi v Parizu izgubila več kot 12 odstotkov. Novica na dogajanje na tokijski borzi danes ni imela vpliva, saj je odjeknila po zaprtju te borze.

Ghosn je sodeloval pri učinkovitem prestrukturiranju Renaulta in Nissana v 90. letih, zaradi stroge politike varčevanja pa se ga je prijel vzdevek 'ubijalec stroškov'. Družbi sta jeseni 2016 uspešno priključili še družbo Mitsubishi.
Deli s prijatelji