SUŠA

Apokaliptično stanje na največjem slovenskem jezeru (FOTO)

Zaradi pomanjkanja padavin je Cerkniško jezero skoraj povsem presahnilo.
Fotografija: FOTO: Facebook, Tine Šubic
Odpri galerijo
FOTO: Facebook, Tine Šubic

Cerkniško jezero je presihajoče jezero v jugozahodni Sloveniji. Ko je polje poplavljeno, meri njegova površina 26 km², ob močnem deževju pa lahko doseže tudi do 38 km². Takrat postane največje jezero v Sloveniji. Trenutne vremenske razmere pa ne prizanašajo tamkajšnji naravi. Suša in pomanjkanje padavin sta povzročila, da je jezero presahnilo tudi v najbolj vodnatih delih. Na svoji facebook strani so upravljavci Notranjskega parka objavili fotografije trenutnih razmer in zapisali:

»Dežja še vedno primanjkuje, suša je. Danes je Cerkniško jezero povsem presahnilo tudi v enem od njegovih najlepših delov - v Zadnjem kraju. Spet je bilo treba reševati ribe, ki so nenadoma ostale brez svojega življenjskega prostora, brez vode. V Kotlu v Zadnjem kraju. Veliko, res veliko ribam so ribiči rešili življenje, tudi številnim ščukam in šlajnom (linjem), najbolj tipičnim prebivalkam Cerkniškega jezera.«



Direktor Notranjskega parka Matevž Podjed pa je zapisal, da je stanje skoraj apokaliptično. Pomanjkanje snega pozimi in dežja spomladi je povzročilo veliko sušo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije