PODATKOVNA BAZA

Aplikacija ZPS razkriva: naši otroci jedo svinjarijo

Preverili smo, kako aplikacija VešKajJeš deluje.
Fotografija: Aplikacija veš, kaj ješ?. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Aplikacija veš, kaj ješ?. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Inštitut za nutricionistiko, Institut Jožef Stefan in Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) so predstavili mobilno aplikacijo VešKajJeš, ki bo potrošnikom pomagala pri enostavni in hitri izbiri bolj zdravih živil, proizvajalce pa spodbujala k spreminjanju sestave živil, da bi ta vsebovala manj maščob, sladkorja in soli, so pojasnili. Aplikacija je že v enem dnevu navdušila javnost, saj si jo je na svoj aparat naložilo več kot 20.000 uporabnikov.

Preverili smo, kako aplikacija deluje, in glede na izbor izdelkov ni presenečenje, da je semafor pretežno sijal v rdeči barvi. Ne bo odveč, če smo pri vnosu tovrstnih sladkih izdelkov v otroško in tudi v svoje telo bolj zadržani, kar pa niti ne pomeni, da jih v celoti izbrišemo z nakupovalnega seznama. Vendarle se vsake toliko prileže palačinka s čokoladnim namazom ...

Kinder jajček. FOTO: Zaslonski posnetek
Kinder jajček. FOTO: Zaslonski posnetek

Pri testiranju Kinder čokoladnega maxi jajčka nam aplikacija razkrije prekomerno vsebnost maščob in nasičenih maščob ter sladkorjev (vse označeno z rdečo barvo na semaforju), vsebnost soli pa je že mejna (oranžna barva).

Viki krema. FOTO: Zaslonski posnetek
Viki krema. FOTO: Zaslonski posnetek

Priljubljena Viki krema, ob kateri so zrasle celotne generacije, ki še niso poznale Nutelle, ni dosti boljša: preveč maščob in sladkorjev (vse v kričeče rdeči barvi semaforja), nasičene maščobe so mejne (oranžna), edino vsebnost soli ni pretirana.

Smoki. FOTO: Zaslonski posnetek
Smoki. FOTO: Zaslonski posnetek

Kaj pa Smoki, ki ne sme manjkati na nobeni otroški zabavi? Boljše, da ne preverite sestavin z aplikacijo: preveč maščob in nasičenih maščob ter soli (vse troje z rdečo), edino sladkorjev pač ne vsebuje preveč, ker smoki še nikoli ni bil sladek.

Milka, čokolada. FOTO: Zaslonski posnetek
Milka, čokolada. FOTO: Zaslonski posnetek

Prav nič boljša ni niti čokolada Milka. Preverili smo okus Schoko & Keks. Po skeniranju je zaslon našega telefona zasijal v rdeči barvi: alarm za maščobe in nasičene maščobe ter sladkorje. Delež soli je bil v mejni vrednosti, zato si je prislužil 'zgolj' rumeno opozorilo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije