(NE)VERJETNOST

Anketa Valicona: zmagovalka nedeljskih volitev bo ...

Anketo je družba Valicon izvedla v torek in danes na vzorcu 1012 anketirancev.
Fotografija: Janez Janša (levo) in Marjan Šarec. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Janez Janša (levo) in Marjan Šarec. FOTO: S. N.

LJUBLJANA – Najverjetnejša zmagovalka nedeljskih evropskih volitev bo skupna lista SDS in SLS, sledi pa ji LMŠ, ugotavlja volilna napoved družbe Valicon. Po predvidevanjih iz raziskave bi ti dve listi zelo verjetno osvojili po dva mandata, blizu drugemu evropskemu poslancu je tudi SD na tretjem mestu. Še en sedež bi pripadel NSi, osmi pa je še zelo negotov.

Anketiranci so po raziskavi Politikon-EP skupni listi SDS in SLS namenili 22,1 odstotka glasov, listi LMŠ 18,9 odstotka, listi SD 15,8 odstotka in listi NSi 7,7 odstotka glasov. Sledijo SNS (6,2 odstotka), Levica (5,9 odstotka), Desus (5,5 odstotka), SAB (5 odstotkov) in SMC (4 odstotke).

Od preostalih strank bi Zelene Slovenije volilo 2,8 odstotka vprašanih, Domovinsko ligo 1,9 odstotka, Dobro državo 1,8 odstotka, listo Povežimo se 1,2 odstotka in Zedinjeno Slovenijo 1,1 odstotka anketiranih.

Napoved Valicona. FOTO: Valicon, STA
Napoved Valicona. FOTO: Valicon, STA

Če bi se volitve razpletle v skladu z navedeno oceno, bi po oceni Valicona vodilni dve stranki z veliko verjetnostjo osvojili vsaka po dva sedeža, blizu drugemu sedežu je tudi SD. Sedmi sedež bi zelo verjetno pripadel NSi, zadnji sedež pa je še zelo negotov. Lahko bi bil to tretji sedež za listo SDS+SLS ali prvi za SNS, Levico, SAB ali Desus. Morda bi bil lahko celo tretji za LMŠ ali SD.
 

Element presenečenja


Končni razplet bo tako v veliki meri odvisen od razpršenosti glasov levo od sredine ter od izida NSi, ki jo ankete navadno podcenijo. Glede na izkušnjo z napovedmi in volitvami junija 2018 pa je kot potencialni element presenečenja še vedno v igri tudi SMC.

Anketo je družba Valicon opravila v torek in danes na vzorcu 1012 anketirancev. Raziskavo so izvedli v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. Gre za največji spletni panel anketirancev v Sloveniji, katerega tri četrtine članov je bilo izbranih prek verjetnostnega vzorčenja. Izidi so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja ter glede na izid volitev junija 2018, so zapisali v Valiconu.

STA objavlja volilno napoved Valicona, ki poleg prve izbire anketiranih vsebuje tudi spodnjo in zgornjo mejo intervala zaupanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije