POSLANCI GLASOVALI

Andraž Teršek dobil rdečo luč, ne bo ustavni sodnik

Državni zbor je razrešil viceguvernerja Banke Slovenije Marka Bošnjaka.
Fotografija: Andraž Teršek. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Andraž Teršek. FOTO: Jože Suhadolnik

Državni zbor na današnjem tajnem glasovanju ni potrdil Andraža Terška za ustavnega sodnika. Njegovo imenovanje je podprlo 42 poslancev, 38 jih je bilo proti. Za potrditev za ustavnega sodnika bi potreboval 46 glasov podpore poslancev. Predsednik republike Borut Pahor bo tako moral ponoviti postopek izbire kandidatov za novega ustavnega sodnika.


Teršek je ob svoji predstavitvi v predsedniški palači v začetku junija napovedal, da si bo v primeru izvolitve za ustavnega sodnika prizadeval predvsem za to, da se dosežena raven ustavnopravne zaščite človekovih pravic ohrani in se po možnosti dodatno širi ter povečuje. 

Pahor se je na twitterju že odzval na odločitev državnega zbora. Napovedal je, da bo v skladu z zakonom o ustavnem sodišču izvedel nov postopek najpozneje v 14 dneh. To je sicer zadnji Pahorjev predlog za mesto ustavnega sodnika, saj se sestava sodišča po rednem postopku ne bo menjala naslednjih pet let. V dosedanjih osmih postopkih izbire za to mesto so bili Pahorjevi kandidati izvoljeni v prvem krogu. Tokrat je prvič predlagal dva kandidata.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije