TRPLJENJE

Alojz Uran hudo bolan: stanje je resno in negotovo

Eden najbolj priljubljenih cerkvenih mož pri nas je pred kratkim dopolnil 75 let.
Fotografija: Alojz Uran. FOTO: Dejan Javornik, Delo
Odpri galerijo
Alojz Uran. FOTO: Dejan Javornik, Delo

Upokojeni ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Uran je po dveh zahtevnih operacijah v začetku februarja v bolnišnici. Po operaciji tumorja v možganih se je njegovo zdravstveno stanje dodatno zapletlo zaradi pljučne embolije.

»Zaradi dolgotrajnega ležanja je prišlo do strdka. Uran je dobil pljučno embolijo, zato so ga pred nekaj urami dali v umetno komo. Nimamo besed ... Naša srca trepetajo in goreče prosijo za milost,« so na facebooku sinoči zapisali ljudje blizu Urana.

A že danes so prišle morda spodbudnejše novice: »Nadškof Uran se je danes prebudil iz umetne kome in njegovo dihanje je boljše. Za zdaj se organizem dobro odziva na zdravljenje, je pa stanje še vedno zelo resno in negotovo.«

Uran je pred kratkim dopolnil 75 let, pred leti pa je že imel hude zdravstvene težave s srcem.


Škof Štumpf je pozval k molitvi


Murskosoboški škof Peter Štumpf je na facebooku povabil k molitvi zanj. »Ko trpi škof, v njem trpi Cerkev.« Zato je po besedah škofa Štumpfa »molitev za nadškofa Urana v uri njegovega trpljenja molitev tudi za Cerkev na Slovenskem v uri njene preizkušnje«.


Leta 2012 izgnan v Trst


Uran je bil za ljubljanskega nadškofa izbran leta 2004, potem ko je bil njegov predhodnik Franc Rode povišan v kardinala v Rimu. Nadškofovski službi se je odpovedal leta 2009 domnevno zaradi šibkega zdravja. Kasneje je bil tudi za nekaj časa izgnan v Trst, a se je nato vrnil v Ljubljano.

Uran je med ljudmi še danes zelo priljubljen, o čemer priča tudi dejstvo, da obstaja facebook stran Podpora Alojzu Uranu, kjer so tudi poročali o njegovem šibkem zdravju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije