IMAMO ODGOVOR

Ali smem zaradi previsokih temperatur odkloniti delo?

Meja v delovnih prostorih je pri 28 stopinjah Celzija. Koliko je bilo v teh dneh pri vas?
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty imates, Monkey Business
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty imates, Monkey Business

LJUBLJANA – Po daljši ohladitvi so temperature nenadoma skočile navzgor. Pred nami je pravi vročinski val. Višje zunanje temperature pa bodo vplivale tudi na naša delovna mesta. Sploh tistih zaposlenih, ki nimajo sreče, da bi sedeli v klimatiziranih pisarnah. Pri Inšpektoratu RS za delo smo zato preverili, kakšne temperature morajo biti na delovnem mestu, da so še primerne za delo.

  • Ker se je v tem tednu začela prava vročina, smo se pozanimali, kako se nanjo pripraviti. Napotki in navodila, vam bodo gotovo prišli prav.

Meja pri 28 stopinjah Celzija


Naj najprej pojasnimo, da ustrezno temperaturo predpisuje pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih. Ta pravi, da mora delodajalec zagotoviti tako temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom, da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve, razen v hladilnicah, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu. V 25. členu, ki ga najdete spodaj, jasno določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija, razen v tako imenovanih »vročih delovnih prostorih«, kjer so temperature povečane zaradi delovne opreme (na primer peči), ki jo uporablja delodajalec pri izvajanju delovnega procesa.


Če gre za občasno zvišanje temperatur nad 28 stopinj Celzija v delovnih prostorih, tudi če samo občasno zaradi višjih zunanjih temperatur, mora delodajalec zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje ter sprejemati potrebne ukrepe. »Ker običajno ne gre za stalno preseganje dovoljene temperature, lahko delodajalec izvede tudi začasne ukrepe, ki veljajo le v času prekoračenih najvišjih dovoljenih temperatur. Med temi ukrepi so običajno najpogostejši organizacijski, na primer prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno, skrajni ukrep je lahko tudi prekinitev delovnega procesa,« piše na spletni strani inšpektorata.

Kdaj smem odkloniti delo?


Pa sme zaposleni zaradi previsokih temperatur odkloniti delo? Da. To mu omogoča zakon o varnosti in zdravju pri delu. A pozor: to lahko stori le, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje, ker delodajalec ni izvedel predpisanih varnostnih ukrepov, zahtevati pa mora tudi, da se nevarnost odpravi. Moramo pa izpostaviti tudi mnenje inšpektorata, ki na spletni strani opozarja, da »občasno (zlasti poletno) zvišanje temperature v delovnih prostorih tudi prek 28 stopinj Celzija v večini primerov ne predstavlja neposrednega ogrožanja zdravja in življenja delavca, vsekakor pa lahko določena tveganja predstavlja za na primer kardiovaskularne bolnike«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije