IMAMO ODGOVOR

Ali smem zaradi previsokih temperatur odkloniti delo?

Objavljeno 30. julij 2018 09.17 | Posodobljeno 30. julij 2018 11.21 | Piše: A. L.
Meja v delovnih prostorih je pri 28 stopinjah Celzija. Koliko je bilo v teh dneh pri vas?
Simbolična fotografija. FOTO: Getty imates, Monkey Business
LJUBLJANA – Po daljši ohladitvi so temperature nenadoma skočile navzgor. Pred nami je pravi vročinski val. Višje zunanje temperature pa bodo vplivale tudi na naša delovna mesta. Sploh tistih zaposlenih, ki nimajo sreče, da bi sedeli v klimatiziranih pisarnah. Pri Inšpektoratu RS za delo smo zato preverili, kakšne temperature morajo biti na delovnem mestu, da so še primerne za delo.

Meteorologi napovedujejo, da bo teden, ki je pred nami najbolj vroč teden v tem poletju. Temperature bodo dosegle 34, na Vipavskem in Goriškem pa okoli 36 stopinj. V sredo in četrtek bo sončno in vroče, v četrtek popoldan ali zvečer pa lahko pride do posameznih vročinskih neviht.
 
  • Ker se je v tem tednu začela prava vročina, smo se pozanimali, kako se nanjo pripraviti. Napotki in navodila, vam bodo gotovo prišli prav.

Meja pri 28 stopinjah Celzija


Naj najprej pojasnimo, da ustrezno temperaturo predpisuje pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih. Ta pravi, da mora delodajalec zagotoviti tako temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom, da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve, razen v hladilnicah, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu. V 25. členu, ki ga najdete spodaj, jasno določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija, razen v tako imenovanih »vročih delovnih prostorih«, kjer so temperature povečane zaradi delovne opreme (na primer peči), ki jo uporablja delodajalec pri izvajanju delovnega procesa.

Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih

6. Temperatura v prostorih

25. člen

(1) Delodajalec mora zagotoviti, da temperatura zraka v delovnih prostorih med delovnim časom ustreza fiziološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in fizične obremenitve delavcev pri delu, razen v hladilnicah, kjer upošteva kriterije za delo v mrazu.
(2) Za izpolnjevanje zahtev iz prejšnjega odstavka mora delodajalec upoštevati določila slovenskih standardov za toplotno udobje.
(3) Temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati +28 °C. Izjema so t.i. vroči delovni prostori, kjer temperatura zraka lahko preseže +28 °C, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, ni višja od +20 °C.

26. člen

Delodajalec mora zagotoviti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih ustreza vrednostim, ki so določene v prilogi III tega pravilnika.

27. člen

Delodajalec mora zagotoviti, da so stenska in strešna okna ter steklene pregrade izvedene in opremljene tako, da na delovna mesta prepuščajo le tolikšno količino sončnih žarkov, ki ne poslabša toplotnega okolja v delovnih prostorih.

28. člen

(1) Delodajalec mora zagotoviti, da delavci na delovnem mestu niso izpostavljeni neposrednim toplotnim vplivom ogrevalnih naprav.
(2) Delodajalec mora okolico delovnih mest, ki so pod močnim toplotnim učinkom naprav ali tehnoloških postopkov, zavarovati pred tem učinkom.

Če gre za občasno zvišanje temperatur nad 28 stopinj Celzija v delovnih prostorih, tudi če samo občasno zaradi višjih zunanjih temperatur, mora delodajalec zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje ter sprejemati potrebne ukrepe. »Ker običajno ne gre za stalno preseganje dovoljene temperature, lahko delodajalec izvede tudi začasne ukrepe, ki veljajo le v času prekoračenih najvišjih dovoljenih temperatur. Med temi ukrepi so običajno najpogostejši organizacijski, na primer prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno, skrajni ukrep je lahko tudi prekinitev delovnega procesa,« piše na spletni strani inšpektorata.

Zakon o varnosti in zdravju pri delu

52. člen
 
(pravica odkloniti delo)

(1) Delavec ima pravico odkloniti delo, če ni bil predhodno seznanjen z vsemi nevarnostmi ali škodljivostmi pri delu in sprejetimi varnostnimi ukrepi ter usposobljen za varno in zdravo delo ali če delodajalec ni zagotovil predpisanega zdravstvenega pregleda.
(2) Delavec ima pravico odkloniti delo, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje ali zdravje, ker niso bili izvedeni predpisani varnostni ukrepi, ter zahtevati, da se nevarnost odpravi.
(3) Če delodajalec ne odpravi nevarnosti, lahko delavec zahteva posredovanje inšpekcije dela ter o tem obvesti svet delavcev ali delavskega zaupnika za varnost in zdravje pri delu.

53. člen

(pravica do zapustitve delovnega mesta)

(1) Delavec ima v primeru resne in neposredne nevarnosti za življenje ali zdravje pravico ustrezno ukrepati, skladno s svojim znanjem in tehničnimi sredstvi, ki jih ima na razpolago, v primeru neizogibne nevarnosti pa zapustiti nevarno delovno mesto, delovni proces oziroma delovno okolje.
(2) V primerih iz prejšnjega odstavka delavec ni odgovoren za škodo, ki bi nastala iz njegovega delovanja, razen če jo je povzročil naklepno ali iz hude malomarnosti.

Kdaj smem odkloniti delo?


Pa sme zaposleni zaradi previsokih temperatur odkloniti delo? Da. To mu omogoča zakon o varnosti in zdravju pri delu. A pozor: to lahko stori le, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje, ker delodajalec ni izvedel predpisanih varnostnih ukrepov, zahtevati pa mora tudi, da se nevarnost odpravi. Moramo pa izpostaviti tudi mnenje inšpektorata, ki na spletni strani opozarja, da »občasno (zlasti poletno) zvišanje temperature v delovnih prostorih tudi prek 28 stopinj Celzija v večini primerov ne predstavlja neposrednega ogrožanja zdravja in življenja delavca, vsekakor pa lahko določena tveganja predstavlja za na primer kardiovaskularne bolnike«.

Imate zgodbo za nas? Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
Povezane vsebine
Deli s prijatelji