ČEVLJI

Afera čevlji: inšpektorjem se ne mudi na teren

Sredi neokrnjene Črnovrške planote odlagališče čevljev. 
Fotografija: Odlagališče čevljev sredi neokrnjene narave FOTOGRAFIJI: Jure Benčina/Facebook
Odpri galerijo
Odlagališče čevljev sredi neokrnjene narave FOTOGRAFIJI: Jure Benčina/Facebook

ČRNI VRH NAD IDRIJO – Že ves mesec lahko obiskovalci Črnovrške planote v neokrnjeni naravi opazujejo tudi posebno "rastlinje". Seveda ne gre za tisto zeleno, ki se prebuja po ne preveč beli zimi, ampak za več parov ponošenih in novih športnih čevljev iz znane prodajalne z obutvijo Deichmann.
Inšpekcija bo šla na delo, ko bo imela čas. Ne gre namreč za prioriteto, saj ljudje in živali niso ogroženi.
Inšpekcija bo šla na delo, ko bo imela čas. Ne gre namreč za prioriteto, saj ljudje in živali niso ogroženi.

Zakaj so se tam znašli in kdo jih je odvrgel, je zagotovo vprašanje vsakega obiskovalca, ki zaide v tisti predel gozda. Čevlji naj bi namreč tam ležali že ves mesec. In zakaj v vsem tem času nihče ni obvestil pristojnih služb ali podjetja, da bi vso to nesnago pospravil?

Jure Benčina ​je ob fotografijah, ki jih je objavil na svojem profilu na​ facebooku, zapisal, da je na nekaterih čevljih še nalepljena cena in da so tudi zaščiteni s posebno varnostno zaponko. Sporočil je, da je v gozdu naletel že na marsikatere odpadke, od rabljenih štedilnikov do avtomobilskih delov, a na kaj takšnega pa še ne.


Na delo bodo v kratkem stopili uslužbenci inšpektorata za okolje, kjer sicer pravijo, da sploh niso bili obveščeni. Tako bodo opravili inšpekcijski pregled, in če bo treba, bodo ustrezno ukrepali. Ker čevlji še ne ogrožajo ljudi in živali, niso, kot so še pojasnili na inšpektoratu, na vrhu seznama njihovih prednostnih nalog.
Odlagališče čevljev sredi neokrnjene narave FOTOGRAFIJI: Jure Benčina/Facebook
Odlagališče čevljev sredi neokrnjene narave FOTOGRAFIJI: Jure Benčina/Facebook

To pa pomeni, da še ne morejo povedati, kdaj in kako bodo ukrepali. Morda bo krivce prej odkrila policija. S PU Nova Gorica so nam sporočili, da bodo idrijski policisti v sklopu svojega dela preverili vse okoliščine najdbe omenjenih predmetov in o vseh ugotovljenih dejstvih obvestili pristojne službe. Pri tem so zanikali, da bi jih o vsem skupaj že kdo prej obvestil. So se pa odpeljali na kraj dogodka in bodo, če bo treba, obvestili okoljski inšpektorat.*


Po objavi fotografij na družabnih omrežjih križem rok ne stojijo niti v Deichmannu. Matjaž Mrva, vodja marketinga za Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Srbijo, je pojasnil, da odvrženi čevlji prihajajo iz ene od vzhodnoevropskih držav, ne iz Slovenije. V podjetju namreč starih čevljev ne skladiščijo, tiste z napako pa vrnejo v Nemčijo. Doslej tudi še niso dobili podatkov, da bi v kateri od njihovih izpostav čevlje ukradli.

V podjetju zanikajo, da bi imeli kar koli pri nezakonitem odlagališču, saj strogo upoštevajo vse zakonske zahteve, še posebno kadar gre za ravnanje z odpadki. "Sumimo, da je nekdo poskušal zakriti kriminalno dejanje (morda ukradene čevlje). Pozdravljamo pa dejstvo, da je policija začela preiskavo tega najdišča," je še povedal Mrva. 

*Po objavi članka so nam s policije sporočili, da »policisti policijske postaje Idrija na kraju z ogledom in zbiranjem obvestil niso ugotovili morebitnih znakov kaznivega dejanja zoper okolje, prostor in naravne dobrine. Prav tako Policija ne razpolaga s podatki, da bi odvrženi predmeti (čevlji) izvirali iz kaznivega dejanja z območja Slovenije. O svojih ugotovitvah bodo policisti po zaključku preiskave pisno obvestili pristojno inšpekcijsko službo za okolje in prostor.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije