POTREBUJEJO STRATEŠKEGA PARTNERJA

Adria Airways: Razmere obvladujemo in intenzivno izboljšujemo

Objavljeno 27. junij 2019 12.56 | Posodobljeno 27. junij 2019 13.11 | Piše: STA, A. L.

Zamudam in odpovedim se ne bodo mogli izogniti niti v prihodnje, saj so normalne za vse letalske družbe.

Arhivska fotografija. FOTO: Getty Images
BRNIK – V Adrii Airways se zavedajo težav s poslovanjem in se intenzivno ukvarjajo s tem, da jih odpravijo, je danes zagotovil direktor družbe Holger Kowarsch. Vzdrževalna dela se bližajo koncu, prav tako usposabljanje novega osebja. Pogovori s potencialnimi strateškimi partnerji potekajo, lahko pa Adria preživi tudi brez partnerja, je zagotovil Kowarsch.

Kot je na novinarski konferenci na Brniku povedal Kowarsch, so v preteklih mesecih odpovedali 2,4 odstotka letov. Zamudam in odpovedim se ne bodo mogli izogniti niti v prihodnje, saj so normalne za vse letalske družbe. »Adria bo sicer naredila vse, kar je v njeni moči, da odpovedi in zamude zmanjša v največji mogoči meri,« je zagotovil.

Po besedah Tadeja Notersberga iz sektorja operative so se izzivi, s katerimi se soočajo, povečali sredi maja. Glavna vzroka sta nepričakovano podaljšanje vzdrževalnih del na letalih in kadrovska problematika. »V obeh primerih smo tik pred rešitvijo,« je dejal.
 

Zaposlili 50 pilotov in več kot 70 članov kabinskega osebja


Vzdrževalna dela namreč izvajajo le še na enem letalu, v zadnjem letu pa so zaposlili 50 pilotov in več kot 70 članov kabinskega osebja. »Upoštevati pa je treba, da usposabljanje traja nekaj časa,« je poudaril Notersberg in izrazil pričakovanje, da bodo novi zaposleni začeli delati do sredine avgusta.

Za težave so krive tudi zasedenost evropskega zračnega prostora in vremenske razmere v tem obdobju leta, na kar pa Adria ne more vplivati, je še poudaril.
 

Potrebujejo strateškega partnerja


Za nadaljnji razvoj Adria po Kowarschevih besedah potrebuje strateškega partnerja. Trenutno se pogovarjajo z več potencialnimi, a o imenih še ni želel govoriti. Zagotovil pa je, da lahko na trgu preživijo tudi brez strateškega partnerja.

Že izbran je medtem novi vzdrževalec letal, potem ko so prekinili pogodbo z Adria Tehniko. Kot je pojasnil Notersberg, so se za to odločili zaradi nezadovoljstva z izvajalcem. Kdo bo novi, bodo razkrili prihodnji teden. »Zagotovim pa lahko, da sprememba na varnost ne bo vplivala,« je dodal. Po poročanju medijev naj bi vzdrževanje od septembra zagotavljalo skandinavsko podjetje.

Nekdanji nacionalni letalski prevoznik Adria Airways, ki je od leta 2016 v rokah družbe AA International Aviation Holding oziroma nemškega sklada 4K Investments, se že nekaj časa sooča s kritikami zaradi nenadnih odpovedi in združevanj letov. V družbi so doslej v zvezi s tem le skopo pojasnili, da so se tako odločili iz tehničnih in operativnih razlogov, predvidevajo pa, da bodo svoje letalske operacije stabilizirali z začetkom naslednjega meseca.
Deli s prijatelji