75 akademikov svari pred Janšo, ta jim posmehljivo odgovarja

Del intelektualncev nasprotuje vladi pod vodstvom Janeza Janše.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Aleš Černivec, Delo

Predstavniki znanstvenega in akademskega življenja v imenu Alternativne akademije v javnem pismu izražajo resno zaskrbljenost vpričo političnih dogovorov ob nastajanju koalicije Janeza Janše. Menijo, da lahko državo hitro popeljejo v krog tistih držav EU, ki so na črnem seznamu kršiteljic načel varovanja demokracije, pravne države, neodvisnosti medijev in človekovih pravic. 

Prvopodpisani pod javnim pismom je sociolog in politolog Rudi Rizman, podpisalo ga je še 74 predstavnikov znanstvenega in akademskega življenja, med njimi osem bivših rektoric in rektorjev. Po njihovem mnenju je politika SDS nesprejemljiva zaradi vrednot, saj s svojo avtoritarnostjo, izključevanjem, težnjo po podrejanju družbenih sistemov, orbanizacijo in nacionalističnim populizmom pomeni veliko nevarnost za demokratično kulturo in politične procese v državi.

Privatizacija, podnebne spremembe, medijska kultura ...

V pismu trdijo, da je potencialna koalicija nesprejemljiva ekonomsko in socialno, saj da želi izpeljati brezglavo privatizacijo podjetij, javnega šolstva in zdravstva, pa tudi z vidika vpeljave potrebnih ukrepov proti podnebnim spremembam, saj da je SDS večkrat pokazal, da sodi med tako imenovane zanikovalce vpliva človeka nanje, s čimer odkrito zasmehuje znanstvene ugotovitve. Po njihovi oceni je nesprejemljiva tudi z vidika politične in medijske kulture.

Janša odgovarja

A prvak SDS podpisnikom ni ostal dolžan. Po javni objavi pisma je na twitterju njihove navedbe 'prevedel' v svojem slogu: »Obvarujmo naše dodatke za stalno pripravljenost, vsa naša NVO-korita, naše privilegije na račun delavskih, upokojenskih, študentskih in podjetniških žuljev ... in še posebej našo neopaznost v evropskem intelektualnem prostoru. Bilo nas je 571, ostalo 75.«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije