OBLETNICA

50 in več odtenkov Ivana Cankarja

Objavljeno 07. december 2018 12.03 | Posodobljeno 07. december 2018 12.03 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

V Kostanjevici na Krki upodobitve pisatelja različnih avtorjev. Zaznamovali tudi 90 let Lada Smrekarja, ustanovitelja Galerije Božidar Jakac.

Nina Pirc na violini
Kostanjevica na Krki • Leto, ki se izteka, je Cankarjevo leto. Letos namreč mineva 100 let od njegove smrti, veliki literat pa je v narodnem spominu zasedel mesto skorajda mitske osebnosti, vizionarskega ideologa, nemirnega boema in prodornega misleca. »Na njegov vpliv, kulturno in duhovno dediščino opozarjajo tudi mnoga umetniška dela, ki so jih navdihnili bodisi njegova literarna dela bodisi ​Ivan Cankar sam. Galerija Božidar Jakac v svojem fondu hrani 47 upodobitev Ivana Cankarja različnih avtorjev ter več kot trideset del Božidarja Jakca, ki se motivno vežejo na Cankarjevega Kurenta. Podobo našega največjega literata so v kiparskem, slikarskem ali grafičnem mediju ulovili Lojze Dolinar, Jože Gorjup, Janez Boljka in Franjo Stiplovšek. Po številu izstopajo dela kiparja Janeza Boljke, ki se je od 1969. kar dve desetletji posvečal upodabljanju Ivana Cankarja v najrazličnejših variacijah,« je razstavi ob bok dejala kustosinja Kristina T. Simončič in dodala, da je Boljki Cankar predstavljal arhetip nerazumljenega umetnika, vagabunda, čigar izmuzljivo podobo je Boljka poskušal priklicati v življenje tudi v grafičnem in slikarskem mediju.
Med najbolj prepoznanimi literarnimi osebami iz Cankarjevih del je gotovo lik Kurenta iz istoimenske povesti, v liku goslača z nadnaravnimi lastnostmi je našel svoj alter ego tudi Božidar Jakac. Ob priložnosti zaznamovanja 100. obletnice Cankarjeve smrti je na razstavi prvič na ogled serija originalnih linorezov za prvo poglavje Cankarjeve povesti, ki so v knjižni izdaji izšli šele leta 1979. Likovne podobe velikega pisatelja na razstavi dopolnjujejo Cankarjeva literarna dela; izbrani prevodi, prvotiski in zgodnji tiski, ki jih je za to priložnost posodila Valvasorjeva knjižnica Krško.

Visok življenjski jubilej Lada Smrekarja

So se pa Kostanjevičani in Galerija Božidar Jakac ob razstavi spomnili tudi na svojega sokrajana, častnega meščana občine Kostanjevica na Krki, ustanovitelja Galerije Božidar Jakac, nekdanjega ravnatelja osnovne šole in pionirja kulturnega preporoda Kostanjevice Lada Smrekarja, ki je v soboto praznoval visok življenjski jubilej, 90 let. Lado Smrekar jesen življenja preživlja v domu starejših v Krškem, tudi njegova žena Marija ni najboljšega zdravja, so se pa prireditve v Kostanjevici na Krki udeležili njegov sin, umetnostni zgodovinar dr. Andrej Smrekar, kustos in nekdanji direktor Narodne galerije, ter Andrejevi hčerki in Ladovi vnukinji Tjaša, ki zdaj živi v Kostanjevici, in Ajda, dramska igralka in boljša polovica Sebastiana Cavazze, ki je v Lamutovem likovnem salonu skupaj z violinistko Nino Pirc sooblikovala program tudi z interpretacijo pesmi svojega dedka Lada Smrekarja.
Deli s prijatelji