Predstavitvena informacija

Znate popraviti teh 5 stvari?

Imate nenehno težave z okvarami v stanovanju ali okolici hiše in morate za vsako malenkost klicati izkušene mojstre?
Fotografija: FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/istockphoto

Bivanje v udobnem domu ne prinaša le užitkov, temveč tudi veliko odgovornost. Za nemoteno bivanje namreč ni dovolj le dobro počutje, pomembno je tudi, da v domu vse deluje, kot je treba. Zato moramo včasih zavihati rokave, vzeti orodje v roke in se lotiti dela. Koristno se je znati sam lotiti določenih, vsaj osnovnih popravil, ne le zato, da prihranite denar, ki bi ga sicer porabili za plačilo vodovodarja, električarja ipd.; tudi zato, ker se moramo znati znajti tudi sami.

Zamašen odtok
Kadar se v umivalniku ali banji voda nabira, namesto da bi odtekala, je težava v zamašenem odtoku. Rešite jo lahko na dva načina: z gumo za odmaševanje in dezinfekcijskim sredstvom ali s kombinacijo sode bikarbone in kisa. Če to težave ne odpravi, boste morali poprijeti za ključ ali vodovodarske klešče, razstaviti cevi pod umivalnikom in iz njih pobrati nesnago, ki maši odtok.
 
Zamenjava vtičnice

Izklopite varovalko in preverite, ali v njej ni več električne napetosti. Odvijte vijak v sredini vtičnice in odstranite njen zgornji del. Nato odvijte še vijake na levi in desni strani. Vtičnico odstranite iz doze ter odvijte vijake, ki držijo vodnike v vtičnici. Novo vtičnico priklopite na vodnike ter preverite, ali so pritrjeni, tako da jih povlečete. Vtičnico namestite na dozo in vijake močno privijte. Po namestitvi zaščitnih pokrovčkov vklopite varovalko in preverite, ali nova vtičnica deluje.
 
Menjava ključavnice

Preprosto navodilo za menjavo klasične, cilindrične ključavnice je podal uporabnik enega izmed spletnih forumov: »Odprite vrata. S strani, na kateri je zapah, poiščite vijak (glava premera okoli 5 mm) in ga odvijte. Ko je odvit, imejte ključ v ključavnici ter potegnite cilinder ven (morda boste morali ključ malce obračati, preden bo šlo). Vstavite nov cilinder; poravnajte, tako da boste lahko privili vijak, in to storite. Uporabite tistega, ki ga dobite z novo ključavnico.«
 
Menjava WC-kotlička
Če iz WC-kotlička nenadzorovano izteka voda, je čas, da pogledate vanj in ugotovite, zakaj je tako. Včasih zadostuje že menjava tesnila, če je kotliček dotrajan, pa ga je smiselno v celoti zamenjati. Za to potrebujete kako uro časa, klešče in izvijač. Postopka nista zapletena, lotijo se ju lahko tudi ženske.
 
Čiščenje filtra pralnega stroja
Če pralni stroj pušča, najprej preverite, kako je s filtrom. Preden ga odvijete, podenj za vsak primer postavite plitko posodo ali krpo. Očistite ga in umijte ter dobro pritrdite nazaj na svoje mesto.




Preberite še:
Kako si uspešno urediti dom
5 navad, ki so ključ do uspeha
Kako dopustovati kot sodobni nomad
5 trikov za bolj udoben dom

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije