28 slovenskim družinam bo država izplačala več kot dva milijona evrov

Denar bodo lahko porabili za nakup nove nepremičnine v Sloveniji.
Fotografija: 28 posameznikov in družin bo dobilo odškodnino. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
28 posameznikov in družin bo dobilo odškodnino. FOTO: Leon Vidic, Delo

Slovenija je v okviru finančne pomoči posameznikom in družinam, ki so se zaradi arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško odločile za preselitev v Slovenijo, delno ali v celoti ugodila 28 prošnjam, za kar bo izplačala več kot dva milijona evrov, je razvidno iz danes objavljene informacije v zvezi z implementacijo razsodbe.

S finančno pomočjo lahko posamezniki in družine kupijo novo nepremičnino v Sloveniji. Do 31. decembra lani je vlogo za finančno pomoč oddalo 38 posameznikov oz. družin z obmejnih območij. Od tega jih je bilo 34 odločb do 9. decembra letos pravnomočnih, štiri pa so še v upravnem sporu, so danes sporočili z vlade.

Za 34 pravnomočnih odločb znaša znesek izplačil 2,114 milijona evrov. Za preostale štiri pa na podlagi odločb 181.200 evrov.

Prejeli 38 vlog

V danes objavljenem dokumentu glede izvajanja arbitražne odločbe pri vladi niso točno pojasnili, katere štiri odločbe so še v upravnem sporu. Od 38 vlog jih je bilo namreč v celoti ugodenih 21, delno pa sedmim. Dve vlogi so umaknili, osem pa so jih v celoti zavrnili. Največ ugodenih vlog je z območja UE Piran (15), štiri so bile odobrene z območja UE Ljutomer in dve z območja UE Metlika.

Za finančno pomoč ob preselitvi je sicer zaprosilo 12 posameznikov in 26 družin, skupaj pa je to 98 oseb.

Država je glede pravic s področja kmetijstva in ribištva do 10. decembra letos med drugim 81 nosilcem kmetijskih gospodarstev izplačala enkratno nadomestilo zaradi izjemnih okoliščin v znesku skoraj 238.000 evrov. Zaradi izpada dohodka zaradi oviranega ribolova pa so izplačali nadomestila v znesku 273.630 evrov.

Skoraj 700 postopkov proti slovenskim ribičem

Po zadnjih podatkih sicer proti slovenskih ribičem teče 684 postopkov hrvaške policije in 240 postopkov hrvaške ribiške inšpekcije. Stroški postopka skupaj z globo v okviru policije znašajo 460.980 evrov, v okviru inšpekcije pa 421.036 evrov. V to pa niso vštete pravnomočne oprostilne sodbe. Glede na informacije odvetnika slovenskih ribičev je bilo do sedaj izdanih pet oprostilnih sodb, ki se nanašajo na tri slovenske ribiče.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije