DOHODNINA

250 tisoč Slovencev bo prejelo denar. Ste med njimi?

Furs poslal prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2018.
Fotografija: V povprečju bo Furs vračal 258 evrov. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
V povprečju bo Furs vračal 258 evrov. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Finančna uprava RS (Furs) je v prvem svežnju z datumom odpreme 29. 3. 2019 poslala 953.500 informativnih izračunov dohodnine za leto 2018. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh aprila. Od tega bo 307.570 zavezancev moralo doplačati, 249.905 bo dobilo vrnjeno preplačano dohodnino, 396.025 zavezancev pa bo brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 46,170.055,43 evra doplačil in 64,567.979,56 evra vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 150 evrov, povprečni znesek vračila pa 258 evrov. 

Kazen do 400 evrov

Zavezanci naj prejete informativne izračune natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. Če zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 29. aprila 2019 podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Ugovor lahko zavezanci vložijo elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z davčno številko in geslom prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo, opozarjajo pri Fursu.

Kdaj ni treba narediti nič?

V prvi tranši bodo informativni izračuni izdani rezidentom Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi in niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov ali niso dosegali dohodkov iz dejavnosti (če davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov) ali nimajo dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti (KD). Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.
 
Če se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba. Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 29. maj 2019, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR do 29. maja 2019.

Zavezancem ni treba vlagati ugovorov na informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih od izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega en evro, še pravijo na Fursu.

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2019.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije