HIŠNE PREISKAVE

130 policistov in kriminalistov na terenu: pridržanih osem ljudi

Objavljeno 16. januar 2019 17.57 | Posodobljeno 16. januar 2019 22.05 | Piše: P. K.

Kriminalisti danes na območju policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana, Kranj, Celje in Nova Gorica ter v tujini izvajajo hišne preiskave pri odkrivanju gospodarskih kaznivih dejanj.

FOTO: Leon Vidic, Delo
LJUBLJANA – V aktivnostih sodeluje več kot 130 kriminalistov in policistov, v skladu z zakonom o kazenskem postopku pa je bilo pridržanih osem osumljencev. »Policijska uprava Novo mesto na podlagi odredb sodišča v sodelovanju s policijskimi upravami Ljubljana, Kranj, Celje in Nova Gorica v Sloveniji in tujini izvaja 49 hišnih preiskav, opravlja zasege dokaznega gradiva in zbira obvestila. Istočasno se izvajajo operativne aktivnosti na podlagi odredb sodišča v tujini,« poroča PU Novo mesto.

V okviru izvedenih aktivnosti kriminalisti zbirajo obvestila in iščejo predmete, ki jih morajo v skladu s kazenskim zakonikom vzeti ali utegnejo služiti kot dokaz v kazenskem postopku. Predkazenski postopek se nanaša na kazniva dejanja davčne zatajitve po 249. členu kazenskega zakonika, storjena v hudodelski združbi, s katerimi je bila po do zdaj zbranih obvestilih pridobljena velika premoženjska korist, so pojasnili. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, policija pa pri svojem delu sodeluje s Finančno upravo RS in tujimi varnostnimi organi.

Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi, pa od treh do 12 let, so še dodali.

Po poročanju spletnega portala Siol kriminalisti med drugim preiskujejo sume davčne utaje pri uvozu avtomobilov višjega cenovnega razreda. Obiskali naj bi tudi podjetnika Roka Furlana. Ta je bil glavni dobavitelj betona pri gradnji športnega kompleksa Stožice. Furlan za portal ni bil dosegljiv. Proti Furlanu, ki je v osebnem stečaju, v drugi zadevi sicer poteka tudi sojenje zaradi utaje 634.443 evrov davka na dodano vrednost pri uvozu sedmih luksuznih plovil v Slovenijo. Skupaj s soobtoženimi naj bi davek utajil z uvozom sedmih motornih plovil v Slovenijo, vrednih od dobrih 300.000 evrov do slabih 900.000 evrov. Poleg Furlana naj bi bila policija po poročanju portala tudi pri podjetniku Tomažu Stoparju, ki je v preteklosti trgoval z vrednostnimi papirji.
Deli s prijatelji