ČILIADA

Čilije jedli kot piškote

Čili klub Račica pripravil tretjo Čiliado, zmagal je Nejc Četina.
Fotografija: Čilijev je bilo ogromno.
Odpri galerijo
Čilijev je bilo ogromno.

Čili ni samo modna muha, nekateri ga dodajajo že vsem jedem, tudi piškotom, čokoladi, sirom, medici pa tudi salamam in klobasam, s kakršnimi se je na eni od stojnic na Čiliadi v Loki pri Zidanem Mostu predstavljal domači salamar Milan Daničič. Na številnih stojnicah so ponujali v pokušino omake, sire, posipe, na prodaj so bila semena ter pekoči in nepekoči izdelki in pridelki.
Poslednja tekmovalca pri pekočem opravilu FOTO: Nada Černič Cvetanovski
Poslednja tekmovalca pri pekočem opravilu FOTO: Nada Černič Cvetanovski

Čili ali pekoče paprike uporabljajo za spodbujanje prebave in za lajšanje bolečin. Za njegove zdravilne lastnosti so zaslužne oljne spojine, imenovane kapsaicinoidi. Stara ljudska medicina o čiliju pravi, da spodbuja delovanje telesa, ga okrepi ter je naravni antibiotik in antiseptik. Veliko naravnega antibiotika je tako v nedeljo zaužilo sedem kandidatov, ki so se prijavili na tekmovanje, kdo poje najbolj pekoč čili.
Mesnine Milana Daničiča, s čiljem ali brez, so šle dobro v promet.
Mesnine Milana Daničiča, s čiljem ali brez, so šle dobro v promet.

Pri tem je zaželeno, kot je povedal eden od tekmovalcev, da čim bolj prikrivaš čustva in ne pokažeš publiki, da vsak ugriz povzroča bolečino. Tako je grizljanje čilija, začeli so z blagimi sortami in nadaljevali z brutalno pekočimi, kot bi rekel predsednik Čili kluba Račica Aleš Kocman, stoično premagovala ena od tekmovalk. Medtem ko so drugi točili solze in delali grimase, je njej uspelo »mrtvo hladni« priti do desetega kroga, v katerem ji je ob boku stal mladi celjski kolesar Nejc Četina.
Zmagovalec Nejc Četina
Zmagovalec Nejc Četina

V treh minutah sta poglodala še en čili, nato pa je v dvanajstem krogu tekmovalka zaradi težav z želodcem odstopila in zmagal je Četina oz. Chilli boy, kot ga kličejo prijatelji. Zadnja tri leta redno uživa čili in na državnem tekmovanju v Šmarju pri Jelšah je bil drugi. In zakaj se je odločil za to? »Pri kolesarjenju se spopadaš z bolečinami in jih moraš znati premagovati,« je povedal 27-letni Nejc.
Čilijev je bilo ogromno.
Čilijev je bilo ogromno.

»In tudi uživanje najbolj pekočih čilijev povzroča fizično bolečino, ki jo moraš znati premagati,« je dodal. Pomembno je tudi, kako se pripraviš na tekmovanje, na pekoči val moraš pripraviti predvsem želodec. Sam se je pred tekmovanjem najedel jajc in sira z obilo ocvirkov in oljčnega olja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije