NORE CIFRE

Čez noč dolžan 23.000 evrov za elektriko

Objavljeno 08. avgust 2020 10.55 | Posodobljeno 08. avgust 2020 10.56 | Piše: Aleš Andlovič

Hočana Jurija Janžiča je skoraj kap, ko so v njegovi električni omarici našli črn števec. Elektrika v gostinskem lokalu, ki ga je zaprl, naj bi bila odklopljena.

Še vedno ne more verjeti, kaj se mu je primerilo. FOTO: Aleš Andlovič
»Ne vem, kaj naj še storim. Potem ko so se že lani moje nepremičnine znašle na licitaciji, sem pred dnevi dobil novo odločbo o rubežu, tokrat premičnih stvari. A moj je le star avtomobil opel zafira, vse drugo je v lasti bodisi moje mame bodisi partnerice,« nam je ves obupan začel razlagati Hočan Jurij Janžič. Možakar, ki je pred letom dni zakorakal v pokoj, se je zaradi astronomskega zneska električne energije znašel na robu propada. Tako rekoč čez noč je Elektru Maribor (oziroma njegovemu hčerinskemu podjetju Energiji plus) dolgoval slabih 23.000 evrov, ker računa ni poravnal, je sledila izvršba.

Slabe izkušnje z najemniki

Jurij Janžič s 85-letno materjo živi v središču Hoč. Njihova družina je bila pred nekaj generacijami ena premožnejših v bližnji okolici, njihova hiša je v avstro-ogrskih časih služila kot postojanka za poštne kočije. Od premoženja so mu ostali le še nekaj hektarjev zemlje in kmetija, ki stoji v središču sicer hitro rastočega kraja na obronkih Pohorja in v predmestju Maribora. »Obdelujem zemljo in poskušam ohraniti kmetijo,« nam je na vprašanje, s čim se ukvarjajo na njihovi kmetiji, pojasnil Janžič.

Ker gre za veliko hišo na frekventni lokaciji sredi Hoč, se je že pred dobrimi dvajsetimi leti odločil, da zgornji del uredi v gostinski lokal. Zaživela je Mansarda, ki je bila v prvih letih delovanja zelo priljubljena med domačini, ponujali so tudi hrano. »Gostilno je vodila moja zdaj že nekdanja žena, jaz sem imel službo,« nadaljuje naš sogovornik. Zakon je propadel in s tem je vrata zaprla tudi gostilna: »Takrat sem, kot je v navadi, odjavil električno energijo v lokalu. Ker mi je bilo žal, da takšen lokal sameva, sem našel najemnike.«

image
»To je omarica, v kateri je bil nameščen sporni števec,« pravi Janžič. Ključev zanjo ni nikdar imel. FOTO: Aleš Andlovič
V tem času, med letoma 2008 in 2012, so se zvrstili trije, a so imeli vsi, tudi s soglasjem lastnika objekta, urejeno svoje odjemno mesto za električno energijo. Gostinski lokal je imel svoje odjemno mesto (števec) in je bil ločen od sicer gospodinjskega dela hiše, v katerem živijo Janžičevi. Ko je zadnji najemnik zapustil prostore, so ostali prazni in jih nihče ni uporabljal. »Ko je zadnji najemnik zapustil lokal, sem bil obveščen o odklopu elektrike v gostinskem delu, s čimer sem se tudi strinjal. Od takrat nisem več uporabljal elektrike v gostilni, saj sem bil prepričan, da je odklopljena,« trdi Janžič.

Zanimanja za najem lokala ni bilo več pa tudi slabe izkušnje z najemniki ga niso silile, da bi iskal novega. Raje se je posvetil kmetovanju in reji svinj na svoji kmetiji. Vse do oktobra 2016, ko je napočil dan, ki je dodobra spremenil potek življenja družine Janžič. »Še danes se živo spomnim tega dogodka. Bilo je okrog devetih zjutraj, ko je na dvorišče zapeljal avtomobil Elektra Maribor. Izstopil je mlajši moški in dejal, da je prišel zamenjat števec. Bil je to čas, ko so uvedli elektronske števce, ki sami javljajo stanje porabe električne energije. Odvrnil sem mu, naj opravi svoje delo, in se vrnil v štalo. Ni minilo deset minut, ko me je delavec poklical k sebi in dejal, da je v moji omarici neprijavljen števec,« nadaljuje Jurij Janžič.

Porabil več kot Magna

Dejstvo, s katerim ga je seznanil delavec električnega podjetja, ga je presenetilo, saj nikoli ničesar ni imel na črno. Predvsem pa ga je presenetilo, da je črni, v evidencah Elektra Maribor neprijavljeni števec premogel pečate. »Bili so originalni pečati, ki jih uporablja Elektro Maribor. Četudi sem delavca svaril, naj zadevo pusti takšno, kot je, je odstranil pečate in števec odnesel na sedež podjetja. Nekaj dni zatem sem dobil pošto, v kuverti pa položnico. Saj sploh nisem znal prešteti vseh številk. Naposled sem se zbral in prebral 22.266,29 evra,« še doda in nam pokaže astronomsko položnico.

Seveda se je nemudoma odpravil na sedež podjetja, da bi izvedel, od kod naenkrat dolg. Tam so mu pojasnili, da so odčitali števec in mu električno energijo zaračunali po veljavnem ceniku. »Elektrike nisem porabil, zato sem odgovorne zaprosil za dokazila. Nisem jih dobil. Ves čas so mi grozili le, da me bodo dali v izvršbo, če ne bom plačal. In tako se je tudi zgodilo, za nameček pa sem še zamudil rok za pritožbo na izvršbo, saj mi pošta o izvršbi ni bila vročena, ampak mi je poštar pisemsko ovojnico vrgel v nabiralnik,« trdi Janžič.

image
Če mu odpeljejo traktorje, je kmetija obsojena na propad. FOTO: Aleš Andlovič

Ker je možno električno energijo obračunati le za eno leto nazaj, naj bi Jurij Janžič v svojem zaprtem gostinskem lokalu porabil za 124.000 kilovatnih ur električne energije. Porazdeljeno na dvanajst mesecev bi to pomenilo več kot deset tisoč kilovatnih ur na mesec. »Pogovarjal sem se s strokovnjaki, ki so mi zatrdili, da toliko elektrike na mesec ne porabi niti obrat tovarne Magna v Hočah, kaj šele da bi jo lahko porabil v svojem lokalu, ki je bil povrhu še zaprt. A tudi ta razlaga ni obrodila sadov, četudi sem odgovornim na Elektru Maribor ponudil rešitev. Da rešim zadevo in da se ne soočim z nadaljnjimi težavami, sem bil pripravljen za dvanajst mesecev plačati povprečno mesečno porabo elektrike. To bi znašalo nekje okrog tri tisoč evrov in še zamudne obresti. A se niso strinjali in so vztrajali pri izvršbi na celotni znesek,« pravi Janžič.

In zares je Elektro Maribor vložil izvršbo na podlagi verodostojne listine. Ker je zamudil pritožbeni rok za ugovor, je zadeva postala pravnomočna. »Medtem sem podal kazensko ovadbo na policijo in o zadevi obvestil preiskovalno sodnico okrožnega sodišča v Mariboru, a nihče ni niti odreagiral. Ostal sem povsem sam, še danes pa ne vem, kam je šla vsa ta elektrika. In da na Elektro Maribor nihče ni ugotovil, da manjka 124.000 kilovatnih ur elektrike? Saj elektrika ni voda, ki lahko izteče pri kakšni luknji v cevi in se tega sploh ne opazi,« je sklenil Janžič. Toda v svojem donkihotskem boju z mlini na veter je ostal bolj ali manj sam. Kako bo poravnal dolg, mu tako ali tako ni jasno, saj zneska s svojo ubogo pokojnino in relativno nizkim zaslužkom na kmetiji ne bo odplačal niti v naslednjih dvajsetih letih. 
Vztrajajo pri izvršbi

Pri Elektru Maribor, upniku astronomskega dolga, nam o zapletih okrog števca v hiši Janžičevih v Hočah niso znali ali želeli povedati veliko. Pojasnili so nam, da je dolg nedvoumno nastal, da je nekdo električno energijo porabil in da je o tem odločalo sodišče. O nadaljnjem postopku ne morejo govoriti, saj so v rokah drugih organov, torej izvršitelja.
Deli s prijatelji