NENAVADNA POTEZA

Česa takega pa še ne: ste videli, kaj so v državnem zboru storili poslanci Levice?

Napovedali ustavno presojo zakona, ki so ga sami podprli.
Fotografija: Na presenečenje vseh je novelo zakona podprla tudi Levica (arhivska fotografija). FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Na presenečenje vseh je novelo zakona podprla tudi Levica (arhivska fotografija). FOTO: Jure Eržen/Delo

Državni zbor je po odložilnem vetu državnega sveta znova podprl novelo zakona o finančni upravi. Glede na napovedi je bilo sicer pričakovati nasprotno, a so poleg poslancev Svobode glasove prispevali tudi v Levici in s tem poskrbeli za veliko presenečenje med poslanci in v javnosti. Dogovorili so se namreč, da bodo domnevno sporni člen o tajnem sledenju sami poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje. Za potrditev novele je glasovalo 48 poslancev, 22 jih je bilo proti. 

Napovedali ustavno presojo zakona, ki so ga podprli

V odgovor na pomisleke glede določbe o sledenju so se v Levici ob soglasju vlade zavezali, da bodo ta člen sami poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje. »Na tak način bodo lahko uspešno odpravljene škodljive spremembe zakona, ki jih je sprejela prejšnja vlada, ustavnost določbe o sledenju pa bo preverila edina institucija, ki lahko to z gotovostjo naredi – ustavno sodišče,« je danes dejal poslanec Levice Milan Jakopovič.

Poslanec Matej Tonin iz vrst NSi je po glasovanju izrazil mnenje, da je Levica načelnost očitno prodala za slast oblasti.

Bo Furs dobil več pooblastil kot tožilstvo?

Predlog novele je v minulih tednih naletel na številne kritike zaradi določbe o možnosti uporabe sredstev za tajno sledenje zgolj na podlagi odločitve predstojnika finančne uprave in brez zunanjega nadzora. Takšno tajno sledenje bi bilo po mnenju kritikov vsaj vprašljivo, morda pa celo nezakonito in neustavno. Nekateri pravniki so opozorili, da bi Finančna uprava RS (Furs) s tem dobila več pooblastil kot tožilstvo.

Na Fursu so očitke o pretiranih pooblastilih ves čas zavračali. Kot so poudarili, bi bila uporaba sledilne naprave dovoljena samo na zunanjem delu prevoznega sredstva, inšpektorji pa bi lahko nadzirali samo blago in ne ljudi.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas