»GNILI VODITELJI«

Cerkev obžaluje: žaljivi župnik pozval Slovence k neplačevanju davkov

Župnik Aleksander Osojnik: »Slovenijo, gnilo državo, vodijo gnili voditelji, zato ne plačujte davkov.«
Fotografija: »Ponosen sem, da sem Slovenec, me je pa sram, da imamo Slovenci gnilo državo,« je uvodoma zapisal župnik Aleksander Osojnik v svoji kolumni. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
»Ponosen sem, da sem Slovenec, me je pa sram, da imamo Slovenci gnilo državo,« je uvodoma zapisal župnik Aleksander Osojnik v svoji kolumni. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Slovensko javnost razburja zapis župnika Aleksandra Osojnika iz Grahovega pri Cerknici, ki je na portalu Nova24 objavil kolumno z naslovom Zakaj je slovenska država gnila? Zato, ker jo držijo v krempljih gnili voditelji. Kolumno so sicer že izbrisali.

Pisec Osojnik je v kolumni ozmerjal voditelje, da »so gnili«. Med njimi se je lotil premierja Marjana Šarca, zdajšnjega predsednika Boruta Pahorja, Milana Kučana, ljubljanskega župana Zorana JankovićaJaneza Stanovnika in Janeza Zemljariča.

V Sloveniji ni nikogar, ki bi se tej gnilobi zoperstavil, je še zapisal. »Civilna družba je odpovedala, Katoliška cerkev in druge verske skupnosti so zatajile,« je napisal in dodal, kdor podpira takšno državo, je »isti lopov« kot gnili voditelji in »hudičev sodelavec«.


Župnik posluje brez računa


Javnost pa je morda še najbolj razburilo, da je Slovence pozval k neplačevanju davkov. »Zato pozivam vse dobronamerne Slovence in Slovenke, da ignorirajo to državo, ne plačujejo davkov in ne spoštujejo njenih gnilih zakonov. Kot župnik sodelujem z mnogimi obrtniki, privatniki, delavci in posamezniki. V vseh primerih, ko ni bilo nujno, smo se dogovorili za plačilo brez uradnega računa in posledično brez davka gnili državi.«


Furs: Izogibanje davčnim obveznostim nas potre


Na njegov zapis o nepokorščini in na vprašanja tviterašev se je odzvala  Finančna uprava RS (Furs). »Kar smemo in bomo komentirali glede kolumne: Stalno se trudimo dvigovati davčno kulturo zavezancev (to ste verjetno že opazili). Zato nas potre vsak komentar, ki poziva k izogibanju davčnih obveznosti, še zlasti, ko te komentarje podajo osebe, ki naj bi bile ostalim v zgled,« so zapisali.


Nadškofija Ljubljana se distancira od župnikovih izjav


V bran župniku Osojniku ni stopila niti ljubljanska nadškofija. »V omenjenem članku je izrekel pavšalne in žaljive trditve do nekaterih državnih voditeljev in javnih oseb. Prav tako menimo, da je pri tem uporabil nesprejemljiv in žaljiv jezik, ki ga obžalujemo in se od njega javno distanciramo,« so zapisali.

Pri vsej tej zgodbi je morda treba poudariti, da država, ki se v največji meri financira prav iz davkov, poleg trošarin, dohodnin, glob ... duhovnikom plačuje prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije