ARBITRAŽA

Cerar odločno: Hrvaška krši evropski pravni red

Zunanji minister je danes odboru državnega zbora za zunanjo politiko predstavil, kako zunanje ministrstvo pripravlja odgovor na hrvaški ugovor zoper tožbo.
Fotografija: Miro Cerar. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Kot je Miro Cerar povedal v izjavi za medije, je na zaprti seji predstavil, katere argumente bodo pojasnili v odgovoru, in dejal, da v te argumente čvrsto verjamejo. Pred pripravo odgovora so se posvetovali s strokovnjaki za evropsko in mednarodno pravo iz Slovenije in odvetniki iz tujine. Današnjo razpravo v odboru za zunanjo politiko (OZP) je označil za konstruktivno, iz katere lahko črpajo tudi ideje za odgovor. Tega bodo pripravili najkasneje do 13. februarja in ga poslali na sodišče. Z njim bo seznanjena tudi vlada. Kot je dejal, bo Slovenijo v postopku zastopala agentka Maja Menard, ki je bila tudi na današnji seji OZP. Kdo bo še v ekipi, je stvar dogovora. Povabilo na Sodišče EU glede nekaterih procesnih vprašanj Cerar pričakuje že v nekaj mesecih, ko bo šlo za vsebino, pa jeseni in pozneje.

Slovenija je hrvaški ugovor na tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, prejela v začetku januarja. Hrvaška v njem zavrača pristojnost Sodišča EU v tej zadevi. Zavrača veljavnost arbitražne razsodbe in dejstvo, da je bila z njo določena meja med Slovenijo in Hrvaško ter da zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe prihaja do kršitve prava EU.

Verjame, da je tožba utemeljena

Cerar je danes ponovil, da hrvaška argumentacija za Slovenijo ni sprejemljiva. »Verjamemo, da je naša tožba utemeljena. Mi s to tožbo uveljavljamo to, da Hrvaška krši evropski pravni red. Dejstvo je, da imamo z arbitražno odločbo po mednarodnem pravu določeno mejo. Hrvaška te odločbe ne upošteva in s tem prihaja do kršitev evropskega prava,« je pojasnil. Ponovil je tudi kritiko Evropske komisije, ki se je po sprejetju arbitražne odločbe obnašala spolitizirano. »Ni ravnala kot korekten varuh evropskih temeljnih pogodb. Dala je prednost nekemu političnemu momentu pred vladavino prava, kar je izredno škodljivo,« je posvaril.

Tudi predsednik OZP Matjaž Nemec (SD) je po seji odbora izpostavil pomen vladavine prava. »Z mirnimi živci smo na strani vladavine prava. Postopki naj bodo vodeni transparentno in v okviru načel, ki jih vsi zagovarjamo, torej dajemo prednost vladavini prava, kar je v sodobni Evropi ključno za njen obstoj.« Pojasnil je še, da gre pri današnji seji OZP za ustaljeno prakso sodelovanja med državnim zborom (DZ) in vlado in da so bili seznanjeni s postopki, ki jih sicer vodi vlada. Dodal je, da poslanci pričakujejo predvsem konsistentno politiko. Kljub različnim mnenjem po njegovih ocenah ni velikih razhajanj in so uspeli v odnosu do tega vprašanja ohraniti relativno enotnost slovenske politike. Dejal je še, da je imel poslanec SNS Zmago Jelinčič monolog na seji odbora, na katerem so sicer vajeni, da poteka dialog. Jelinčič je po seji sporočil, da niso razpravljali o odgovoru slovenske strani na zavračanje implementacije arbitražne razsodbe s strani Hrvaške, temveč o hrvaškem dokumentu, starem nekaj mesecev, in to pod oznako tajnosti. Tako pri odločitvah o odgovoru ne sodeluje parlament, so sporočili iz poslanske skupine SNS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije