PONUJENI ODSTOP

Cerar o Luki Koper: Delavci ne bodo vodili države, Erjavca preložil

Objavljeno 02. julij 2016 14.55 | Posodobljeno 02. julij 2016 15.41 | Piše: K. K.

Karl Erjavec je premierju odstop ponudil na dan, ko je odstopil šef SDH Marko Jazbec.

Zunanji minister danes ni pomemben, premier ima večje probleme.

LJUBLJANA »Dvakrat sem pozval k umiritvi razmer v Luki Koper. SDH je temu prisluhnil in sporni predlog umaknil. Žal pa je prišlo do povsem drugačne situacije, do blokade pristanišča. Škode je vsak dan za več milijonov. To je popolnoma nesprejemljivo. Kakor tudi ultimati delavcev, ki so jih postavili vladi,« pravi premier Miro Cerar. Prvi v vladi pravi, da ne bo pustil, da bi »delavci vodili državna podjetja in državo«.

Delavci iz Kopra: Vlada laže

Svet delavcev Luke Koper je vlado danes obtožil laži. Pridobil je namreč mnenje ministrstva za infrastrukturo, v katerem to predlaga, da se vprašanje odnosov med državo in Luko Koper kot koncesionarjem za območje koprskega pristanišča ureja v okviru prenove koncesijske pogodbe, omenja pa tudi možnost vzpostavitve pristaniške uprave.

V svetu delavcev so zapisali, da so v vednost prejeli petkovo elektronsko sporočilo državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje upravi in nadzornikom Slovenskega državnega holdinga (SDH).

V tem je ta programu razvoja koprskega pristanišča 20162020, ki ga je v četrtek potrdila vlada, priložil tudi dodatno pojasnilo ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča glede odnosov med državo in luko, ko gre za koncesijo za območje pristanišča

Svet delavcev je prepričan, da je iz teh dodatnih pojasnil jasno razvidno, da je Gašperšič zavajal javnost, ko je trdil, da vlada ne razmišlja o ustanovitvi pristaniške uprave in o odpiranju koncesijske pogodbe ter o podeljevanju delov pristanišča drugemu koncesionarju.

V dokumentu minister predlaga, naj se problematika temeljnih vidikov koncesijskega odnosa med državo kot koncedentom in Luko Koper kot koncesionarjem ne razrešuje v okviru sprejema omenjenega razvojnega programa pristanišča, temveč s prenovo koncesijske uredbe in posledično koncesijske pogodbe. Prenovo po Gašperšičevih navedbah iz tega dokumenta na ministrstvu že dalj časa pripravljajo in jo nameravajo v kratkem poslati v medresorsko usklajevanje.

Drugi del, ki je razburil svet delavcev, pa je, ko minister govori o problematiki neamortiziranih vlaganj luke na območju pristanišča. Zaradi obsežnih investicij v prihodnjih letih, posebej tistih po letu 2020, bi namreč zaradi tega lahko prišlo do proračunskih posledic za državo ob izteku pogodbe leta 2043. Ta neamortizirani del bi morala luki izplačati ali pa bi jih vračunala v stroške koncesionarja za naslednje obdobje. A to zadnje bi po Gašperšičevih opozorilih negativno vplivalo na ekonomičnost nove koncesije.

To vprašanje je po navedbah ministra iz dokumenta možno rešiti le s spremembo koncesijske pogodbe, tako da bi za nove investicije podelili nove koncesije gradnje ob že obstoječi koncesiji storitev, vendar je pri tem zaradi enotnega vodenja pristanišča treba zagotoviti še posebnega upravljavca pristanišča.

Svet delavcev zaradi teh »neizpodbitnih dokazov, da je vlada že dalj časa pripravljala spremembo modela upravljanja koprskega pristanišča«, ocenjuje, da je nadaljevanje spontanega upora zaposlenih povsem razumljivo.

Svet delavcev, ki je sicer prevzel vlogo posrednika med zaposlenimi in vlado, predsednika vlade Mira Cerarja zato poziva, naj pride v Koper in zaposlenim iskreno in enkrat za vselej pojasni, kakšne načrte ima vlada s pristaniščem. »V nasprotnem primeru bo ta vlada nosila celotno odgovornost za nastalo situacijo in posledice,« so opozorili.

Počivalšek na Cerarjevem zemljevidu

Zadeve bo urejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se, tako ga ima pod kontrolo premier, ravno pelje iz Milana. Premier je namreč od njega zahteval, naj se vrne iz tujine predčasno. Cerar pravi, da na ultimate ne bo pristajal in da to, kar se sedaj dogaja v Luki Koper, ni pravna država. »Slovenija postaja vedno bolj urejena država,« se na drugi strani hvali Cerar, to pa pripisuje svoji vladi. »Kot predsednik vlade ne bom pristal, da bi ulica diktirala, kako bomo vodili svoje procese.«

Cerar pravi, da bo gospodarsko škodo plačal tisti, ki jo povzroča. Zdaj je trenutek za upravo Luke Koper, da pokaže, kaj zna, pravi premier. In še to, da se s stavkajočimi delavci ne namerava pogovarjati. 

O ponujenem odstopu Karla Erjavca pa meni, da ne more reči kaj konkretnega, se pa bo odločil do torka.

Deli s prijatelji