Dvom o varnosti cepiv, ki jih uporabljamo v Sloveniji

Cepiti proti gripi ali ne? Kaj pravijo tisti, ki menijo, da ima Slovenija slab nadzor nad varnostjo cepiv.
Fotografija: Pri šolarjih poteka influenca pretežno blago in otroci se že kmalu vračajo k pouku. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Pri šolarjih poteka influenca pretežno blago in otroci se že kmalu vračajo k pouku. FOTO: Blaž Samec, Delo

Številne prepolne ambulante v zdravstvenih domovih in zdesetkani oddelki v vrtcih in šolah potrjujejo, da so viroze, prehladi in gripe na pohodu. Zdravstveni delavci pravijo, da je tokratna gripa malce bolj zgodnja kot prejšnja leta in da se povečano število obolelih pričakuje v naslednjem tednu ali dveh. Doslej je število obiskov bolnikov z gripo naraslo predvsem v starostnih skupinah do 14 let.

Medtem ko pri NIJZ pravijo, da je cepljenje proti gripi še smiselno in priporočljivo, saj vrhunec pričakujejo v začetku januarja oziroma februarja, pa Združenje za naravni razvoj otrok (ZNRO) opozarja na nekatere izjave strokovnjakov s svetovnega srečanja, ki so podvomili o varnosti cepiv.


Dvom o varnosti cepiv, ki jih uporabljamo v Sloveniji


Kot nam je povedala Esmeralda Vidmar iz ZNRO, tako imenovani »anticepilci« oziroma nasprotniki cepljenja po večini niso proti cepljenju in cepivom, a pravijo, »da bi morala biti varnost cepiv na prvem mestu, glede na to, da imamo obvezno cepljenje«.

Problem je, kot je povedala Vidmarjeva, da v Sloveniji nimamo neodvisne raziskave o varnosti cepiv, ki jih v Sloveniji uporabljamo, pri tem pa se zanašamo na poročila farmacevtske industrije, ki je po zaslužku tretja na svetu, pojasnjuje Vidmarjeva.

Hkrati dodaja, da je neprimerni izraz, ki se je razširil - anticepilci, antivaxxerji - zelo sporen, na kar je opozorila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO): »Zavzemamo se za varnost cepiv nismo pa proti cepljenju,« je pojasnila Vidmarjeva, ki pravi, da imajo stike s starši otrok, ki so doživeli nezaželene učinke po cepljenju.
Preberite tudi: Je cepljenje proti gripi še smiselno?
Zakaj bi potrebovali neodvisno raziskavo? »Italijansko potrošniško združenje Corvelva je opravilo raziskavo o varnosti cepiv. Poenostavljeno: vzeli so cepivo istega proizvajalca v treh različnih državah (Češka, Italija in Švica) in rezultati neodvisnih laboratorijev so alarmantni. Kljub vsem dostopnim informacijam o sestavinah cepiv se je izkazalo, da se sestavine od države do države razlikujejo. Corvelva je na to že opozorila Evropsko agencijo za zdravila – EMA.«


Slovenski otroci kot medicinski čudež


Esmeralda Vidmar: »Zgolj kot zanimivost, v cepivu je med naštetimi snovmi tudi octoxynol 9. Snov, ki je znana kot spermicid. Običajen smrtnik se vpraša, čemu je v njem.« FOTO: Voranc Vogel, Delo
Esmeralda Vidmar: »Zgolj kot zanimivost, v cepivu je med naštetimi snovmi tudi octoxynol 9. Snov, ki je znana kot spermicid. Običajen smrtnik se vpraša, čemu je v njem.« FOTO: Voranc Vogel, Delo
Vidmarjeva pravi, da zdravniki v Sloveniji slabo beležijo stranske učinke cepiv in morebitne zaplete pri zdravljenju. »Ker se ne beležijo, so kartoteke otrok s tem neizpolnjene. Starši zdravnikom o težavah poročajo, vendar zdravniki  težav večinoma ne povezujejo s cepljenjem, kljub temu, da so vsi neželeni učinki navedeni v navodilih proizvajalca. Le streljal stran v sosednji Avstriji je to že bistveno bolje urejeno,« pravi Vidmarjeva

Če torej drži, da zdravniki nezaželenih stranskih učinkov cepiv ne beležijo, potem so, kot pravi Vidmarjeva, »slovenski otroci statistično gledani medicinski čudež. A realnost je drugačna in dvom je utemeljen,« opozarja Vidmarjeva, ki pravi, da kartoteke otrok pravijo drugače.


Znanstvena raziskava o cepljenju proti gripi: Cepivo ni preprečilo gripe, ampak je bil potek bolezni hujši


Stališče ZNRO do cepljenja proti gripe je, da gre za svobodno odločitev vsakega posameznika in da ima vsak odrasel ali starš možnosti, da se o tem izobrazi in sprejme informirano odločitev. Pri tem opozori na znanstveno raziskavo v reviji Science Daily iz leta 2009, kjer so proučili, kako cepljenje vpliva na hospitalizacijo z gripo obolelih otrok.

»Pri otrocih, ki so prejeli inaktivirano (mrtvo) trivalentno cepivo za gripo (takšno je v uporabi tudi pri nas, trenutno se sicer uporablja štirivalentno), je tveganje, da bodo morali v bolnišnico, močno povečano (konkretneje trikratnik glede na otroke, ki niso bili cepljeni). Pomembno povečano tveganje so opazili tudi pri astmatičnih otrocih. Torej ne le da cepivo ni preprečilo gripe, ampak so bili potek bolezni in zapleti po cepljenju toliko hujši, da so zahtevali bolnišnično zdravljenje trikrat pogosteje kot necepljeni. Pri cepljenih astmatikih so opazili pomembno povečano tveganje za hospitalizacijo,« je izsledke analize povzela Vidmarjeva. »Zgolj kot zanimivost, v cepivu je med naštetimi snovmi tudi octoxynol 9. Snov, ki je znana kot spermicid. Običajen smrtnik se vpraša, čemu je v njem.«
Mamica Sonja na Metelkovi: Ambulanta pokala po šivih, padel je rekord

»Vemo, kaj jemo, ne pa, kaj nam vbrizgavajo«


V ZNRO se tako zavzemajo, da bi bila zdravila varna, to pa bi lahko opravili le z neodvisno raziskavo zdravil. »Vsi se spomnimo nedavne afere z mletim mesom. Afera je bila glavna novica vseh portalov. Varna hrana je v Sloveniji vrednota, pri čemer imamo popolnoma svobodno odločitev, kaj bomo jedli. Za sestavine hrane, ki jo jemo, so podatki dostopni, sledimo lahko odpoklicem določenega živila. Zato je pomembno tudi, da vemo, kaj se vbrizga v naša telesa in telesa otrok,« je zaključila Vidmajerjeva.


NIJZ: Stranska učinka sta lahko glavobol in slabo počutje


Morebitni stranski učinki NIZJ ne skrbijo. »Večina reakcij se pojavi v prvih treh dneh po cepljenju in spontano izzvenijo v dnevu do treh po pojavu. Reakcije so v večini primerov blage. Najpogostejša stranska učinka sta glavobol in splošno slabo počutje pri odraslih, pri otrocih pa splošno slabo počutje in razdražljivost. Na mestu vboda se lahko pojavi oteklina.«

Zapleti pri gripi so lahko hudi, pri starejših poslabšanje astme, pljučnica, pri otrocih tudi vročinski krči. Zdravstveni delavci svetujejo, da se ogrožene skupine cepijo. Realnost je, da otroci po večini niso cepljeni, a pri njih tudi influenca poteka pretežno blago.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije