NOVI KORONAVIRUS

Cepivo proti covidu 19: ne boste verjeli, koliko smo ga morali vreči v smeti

Najpogostejši vzrok za odpadno cepivo v Sloveniji je pretečen rok uporabe.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

V Sloveniji se uvajajo nova PCT-pravila, ki menda že dajejo prve rezultate. Kot smo izvedeli, je bilo včeraj precej več povpraševanja po cepljenju proti covidu 19. Iz Maribora so sporočili celo, da jim je zmanjkalo enega od cepiv.

V Sloveniji je trenutno z vsemi odmerki cepljenega 44,5 odstotka prebivalstva, kar je precej skromen odstotek v primerjavi z drugimi državami EU. Cepivo nam ostaja in do danes smo ga zavrgli že več tisoč doz, najpogosteje zato, ker mu je potekel rok uporabe. Če smo natančni: po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) je odpadnega cepiva že več kot 25 tisoč doz.

image_alt
Od srede veljajo nova PCT-pravila. Kdo vse jih mora izpolnjevati?


V Sloveniji cepijo s štirimi cepivi proizvajalcev Pfizer in Biontech (comirnaty), Astrazeneca (vaxzevria), Moderna (spikevax) in Johnson & Johnson (janssen). Po podatkih s spletne strani cepimose.si, je Slovenija nabavila največ Pfizerjevega cepiva, sledijo vaxzevria, spikevax in janssen. A graf pri cepivu proizvajalca Astrazeneca je sila nenavaden: če cepivo dobavljamo, bi se krivulja morala le povečevati, a se ne. Zaznati je tri odklone navzdol. Razlog? Zelo verjetno donacije cepiva. Slovenija je namreč iz svojih skladišč v tujino poslala skoraj pol milijona doz cepiv, izključno vaxzevrio. Tako smo junija letos v Egipt poslali 250.000 doz, julija 48.000 v Bosno in Hercegovina in septembra 150.000 doz na Zelenortske otoke.



Ne glede na omenjene donacije smo precej cepiva morali tudi zavreči. Z daleč največjim naskokom prednjači Astrazeneca: od 25.020 odpadnih doz cepiva je kar 22.640 doz njenih (prek 90 odstotkov). Sledijo Moderna (1.810 doz), Pfizer (510) in Janssen (60).
 

Primerjava: Pfizer in Astrazeneca


Kaj je razlog, da smo toliko cepiva Astrazenece donirali in odpisali? Zelo verjetno (ne)interes zanjo. Po podatkih s spletne strani cepimose.si smo od 9. julija, ko smo porabili 306.228 odmerkov cepiva Astrazenece, do 13. septembra v promet spravili le okoli 15 tisoč doz cepiva. Če primerjamo s Pfizerjevim cepivom: do 12. julija smo porabili 1,013 milijona doz cepiva, do 13. septembra pa že 1,26 milijona.
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije