ČISTEJŠE OKOLJE ALI VIŠJE CENE?

Cene v nebo: resna opozorila, da bo proizvodnja vozil zaradi novih pravil dražja

Proizvajalci vozil trdijo, da bo nova uredba EU proti onesnaževanju okolja drastično povišala njihove stroške, ti pa se bodo odrazili v ceni.
Fotografija: Proizvajalci avtomobilov trdijo, da bi bilo denar bolje porabiti za večjo proizvodnjo električnih vozil. Foto: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Proizvajalci avtomobilov trdijo, da bi bilo denar bolje porabiti za večjo proizvodnjo električnih vozil. Foto: Jure Eržen, Delo

Uredba Evropske unije proti onesnaževanju okolja bo povzročila zvišanje stroškov proizvodnje avtomobilov, avtobusov in tovornjakov, trdi študija Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA). Tako se bodo močno dvignile tudi cene za kupce vozil, opozarjajo.

Proizvodnja avtomobilov se bo v povprečju podražila za 2000 evrov, avtobusov in tovornjakov celo za 12.000 evrov, pobuda standarda Evro 7 pa bo imela »zelo majhen vpliv na okolje, po izjemno visoki ceni«, so še sporočili.

Majhen vpliv na okolje, visok na cene vozil?

V skladu s tem predlogom, ki je bil predstavljen novembra 2022, je poudarek na snoveh, ki so škodljive za zdravje ljudi, ne pa na emisijah ogljikovega dioksida. Najnižje vrednosti izpustov po dosedanjem standardu Evro 6 bodo obvezne za avtomobile in kombije, ločene omejitve pa bodo določene za avtobuse in tovornjake.

image_alt
Cene e-polnjenja že astronomske, vlada pozabila na regulacijo

»Ta pobuda bo imela verjetno izjemno nizek ugoden učinek na okolje, cena pa bo izjemno visoka. To bo vplivalo tudi na potrošnike v obliki visokih cen avtomobilov in drugih vozil,« je povedala Sigrid de Vries, generalna direktorica ACEA.

Električna vozila boljša rešitev?

»Večjo korist za zdravje in okolje bi dosegli s prehodom na električna vozila ob hkratni zamenjavi starejših vozil na evropskih cestah z visoko učinkovitimi modeli Euro 6,« je dodala. Evropska komisija je pri ocenjevanju učinka novih pravil predvidela, da bodo ukrepi povzročili dvig cen proizvodnje avtomobilov za 180–450 evrov za osebna vozila oziroma 2800 evrov za tovorna vozila in avtobuse.

image_alt
Napovedali konec novim dizelskim in bencinskim avtomobilom: kaj o tem pravijo Slovenci

To je od štiri- do desetkrat manj, kot predvideva študija proizvajalcev avtomobilov. Toda študijo je podprla industrija, ki je dolgo kritizirala pravila kot predraga za proizvajalce. Trdijo, da bi bilo denar bolje porabiti za večjo proizvodnjo električnih vozil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije