Cena mask narasla za desetkrat! (FOTO)

Izkoriščanje strahu pred koronavirusom: za paket 50 mask namesto treh kar 32 evrov; čeprav strokovnjaki zagotavljajo, da niso učinkovite, so povsod pošle.
Fotografija: Na spletni strani podjetja Art Kozmetika so januarja komplet 50 zaščitnih mask prodajali za 3,11 evra, zdaj jih prodajajo po desetkratni ceni.
Odpri galerijo
Na spletni strani podjetja Art Kozmetika so januarja komplet 50 zaščitnih mask prodajali za 3,11 evra, zdaj jih prodajajo po desetkratni ceni.

Strah pred koronavirusom, ki se je pojavil v naši neposredni soseščini, narašča tudi v Sloveniji. Preplah in panika nista potrebna, treba pa je biti previden, opozarjajo na ministrstvu za zdravje. Strokovnjaki opozarjajo, da je strah odveč, uporaba zaščitnih mask pa neučinkovita, sploh pa jih tako rekoč ne morete kupiti nikjer.
Maske se premočijo in po določenem času ne dajejo več zaščite. Foto: Dejan Javornik
Maske se premočijo in po določenem času ne dajejo več zaščite. Foto: Dejan Javornik

»Maske se premočijo in po določenem času ne dajejo več zaščite, zato jih je treba nadomestiti z novimi. Zelo pomembno je, da so pravilno nameščene in pokrivajo usta in nos. Smiselne so znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna,« pravijo na Nacionalnem institutu za javno zdravje (NIJZ). A tudi za zidovi zdravstvenih zavodov jih je zmanjkalo, v torek denimo celo na urgenci v UKC Ljubljana, kjer sem štiri ure čakala za pregled poškodbe svoje hčerke, ljudi pa se je, tako kot običajno, trlo.
 

Januarja 3, februarja 32 evrov


V redakciji Novic smo se tudi sami prepričali, da so zaloge zaščitnih mask tako rekoč pošle prav v vseh drogerijah in lekarnah, neprijetno pa nas je presenetilo sporočilo bralca, kako nekateri izkoriščajo strah in paniko. Kot nam je zaupal (in v dokaz pripel račun), je 31. januarja zaradi gripe v Art Kozmetiki kupil komplet 50 zaščitnih mask Beautytim in zanje odštel 3,11 evra. »Nov paket sem hotel kupiti 24. februarja, a je cena zanj zaradi koronavirusa poskočila za desetkrat. To se mi zdi izjemno grdo in gre za direktno izkoriščanje državljanov Slovenije,« je zapisal.


Pogled na njihovo spletno stran ne laže: za paket 50 mask, za katerega je bralec odštel 3,11 evra, je po novem treba odšteti 31,97 brez DDV ali 39 evrov z DDV. A niti tam mask očitno ni več. »Zaščitne maske bodo spet dobavljive v nekaj dneh. Napišite nam e-mail in obvestili vas bomo, ko bodo spet na zalogi,« navajajo na spletni strani.
 

Zaloga večinoma pošla


To nas je spodbudilo, da smo poklicali v lekarne oziroma drogerije. Kot so nam zaupali v Lekarnah Ljubljana, kjer je vsa zaloga pošla, čakajo dobavitelja, zaradi povečanega povpraševanja pa še niso prepričani, kako velika bodo pakiranja. »Odvisno od potreb,« pravijo, cena za kos se v Lekarnah Ljubljana giblje med 4 in 15 centi, torej je v prvem primeru za 50 kosov treba plačati dva evra, po ceni 15 centov pa bo treba za komplet odšteti 7,5 evra.


V Lekarni Nove Poljane boste za eno masko – ko bodo spet na voljo – odšteli 17 centov oziroma približno šest evrov za komplet 50 mask. V Tosamini Beli štacunci Idrija so nam zaupali, da imajo nekaj mask celo na zalogi. »Imamo pakiranje po pet mask, zaradi povečanega povpraševanja lahko kupec dobi le dva paketa,« so nam pojasnili. Za paket petih mask je treba odšteti 1,49 evra.
 

Cene posledica razmer na trgu


In kako v Art Kozmetiki odgovarjajo na očitke o izkoriščanju? »Cena mask ni posledica izkoriščanja, ampak razmer na trgu,« odgovarja direktor podjetja Damjan Zupan. Kot je pojasnil, se je nabavna cena dvignila za »30-krat, kdor jih sploh lahko kupi«. »Mi smo zalogo prodali po ceni, kot je bila. Novo pa po ceni, kot smo jo kupili, to je 0,65 centov za kos, v paketu je 50 kosov. V Evropi in na Kitajskem mask ni nikjer za kupiti in jih trenutno tudi mi nimamo več. Glede na razmere ocenjujem, da bo stanje še dva meseca podobno. Povpraševanje je namreč veliko večje od možnosti proizvodnih kapacitet v svetu. Na podobni poti smo z razkužilnimi sredstvi, ki jih je tudi že začelo primanjkovati,« še dodaja Zupan.


A če se vrnemo k uporabi (ne)učinkovitih mask, na NIJZ vsem, ki so se vrnili z območij, kjer je prisotnost koronavirusa potrjena, svetujejo samoizolacijo in opazovanje. Če torej opazite znake, ki so značilni za nov virus, pokličite osebnega zdravnika in se posvetujte o nadaljnjih korakih. Če vam okužbo potrdijo, vendar ne potrebujete zdravljenja v bolnišnici, upoštevajte navodila zdravnika in epidemiologa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije