PODRAŽITVE

Cena električne energije v nebo: koliko nas bo to udarilo po denarnici?

Za zdaj večina dobaviteljev ne napoveduje povišanja cen, a podražitve utegnejo priti z zamikom.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Delo

V času, ko se na borzah energenti, kot je zemeljski plin, in emisijski kuponi dražijo, zato pa tudi električna energija, je pričakovati, da se bo to občutilo tudi na maloprodajnem trgu. A si gospodinjstva lahko oddahnejo, saj večina trgovcev predvidoma letos ne bo zvišala cen elektrike.

V Gen-I, ki je s prek 190.000 odjemalci po vsej Sloveniji največji slovenski dobavitelj elektrike, že več kot sedem let niso podražili tarif rednega cenika električne energije za gospodinjske odjemalce. »In tudi letos ostajajo nespremenjene,« so povedali in dodali, da v prihodnjih mesecih ne predvidevajo podražitev.
 

Gen-I


»Z vlaganjem v digitalizacijo in napredno analitiko nam je tako uspelo slovenskim gospodinjstvom zagotavljati ugodne cene tarif električne energije ne glede na dogajanje na mednarodnih trgih, kjer je cena elektrike v zadnjem letu zrasla za več kot dvakrat,« so dodali v Gen-I.
 

Ece


Tudi v družbi Ece, v katero sta se združili trgovski družbi Elektra Celje in Elektra Gorenjske, poudarjajo rast cen energentov na veleprodajnih trgih. »V primeru, da energenti te ravni cen zadržijo, pomeni spremembo cen na dolgi rok tudi za naše končne kupce,« so povedali za STA.

A ker nakup energentov izvajajo terminsko vnaprej in imajo del količin za prihodnja obdobja že kupljen, je trenutno še prezgodaj govoriti o morebitnih spremembah cen za končne kupce, posebej še v letošnjem letu. Ece je sicer s 15,5-odstotnim tržnim deležem drugi največji dobavitelj elektrike končnim kupcem.
 

Elektro energija


V ljubljanski Elektro energiji, čeprav so se v zadnjem letu cene električne energije na mednarodnih trgih zvišale za skoraj 100 odstotkov, letos niso dvigovali tarif električne energije. »V skrbi za konkurenčne cene elektrike smo optimizirali nakupni proces oziroma zakup elektrike na način, da vsaj do konca letošnjega leta ne predvidevamo dviga cen tarif električne energije za gospodinjske odjemalce,« so pojasnili v družbi, ki z elektriko oskrbuje prek 140.000 odjemalcev.
 

Energija plus


Mariborska Energija plus cen električne energije in zemeljskega plina ni zviševala od jeseni 2019. Ker so večino elektrike in plina na terminskem trgu za letos zakupili že lani, trenutno še ne vidijo potrebe za korekcijo cenikov.

»V prihodnje je realno pričakovati korekcije cen električne energije glede na trende podražitve energentov. Namreč realno je, da bodo ob tranziciji iz fosilnih virov energije na obnovljive vire energije visoke cene energentov na borzah v prihodnje nova realnost,« so povedali v Energiji plus, ki z elektriko oskrbuje več kot 120.000 kupcev, z zemeljskim plinom pa okoli 2300.
 

E3


V podjetju E3, ki električno energijo dobavlja več kot 115.000 gospodinjskim in nekaj več kot 15.000 poslovnim odjemalcem, so zadnje povišanje cen električne energije za gospodinjske odjemalce izvedli v drugi polovici leta 2019, za male poslovne odjemalce pa so cene v začetku leta celo znižali. Drastično zvišanje cen elektrike na veleprodajnih trgih v preteklih mesecih bodo gospodinjski odjemalci občutili z zamikom.

»Nabavna politika E3 trenutno omogoča ohranjanje cen električne energije za gospodinjske odjemalce na obstoječi ravni,« so pojasnili in dodali, da bodo odjemalci o vsaki spremembi cen predhodno obveščeni po ustaljeni praksi.
 

Petrol


Tudi v Petrolu, kjer električno energijo dobavljajo več kot 70.000 odjemalcev, cen električne energije oziroma zemeljskega plina letos niso višali. Višje cene na borzah takoj občutijo poslovni odjemalci, saj nakupi za naslednje leto kažejo trenutne cene na borzi. Gospodinjski in mali poslovni odjemalci dvig cen občutijo z zamikom, kar se bo verjetno zgodilo v prihajajočih mesecih. Če se bodo zvišale, bodo o tem obveščeni vsaj 30 dni pred spremembo cenika, so povedali za STA.
 

Telekom Slovenije


Ceno elektrike so že zvišali pri Telekomu Slovenije, ki s tem energentom oskrbuje manj kot dva odstotka trga. Cena se je s 1. majem zvišala za 10 odstotkov po vseh treh tarifah (višji, manjši in enotni tarifi). »Do konca leta za zdaj spremembe cen ne načrtujemo. Če bo prišlo do kakršnih koli sprememb, pa bomo uporabnike o tem obvestili skladno z zakonskimi obveznostmi,« so pojasnili.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas