NAJ MEDI!

Čebelnjak kar v zvoniku

Na Brezovici pri Ljubljani prva čebelarska maša.
Fotografija: Pri maši. FOTOgrafiji: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Pri maši. FOTOgrafiji: Janez Kuhar

Sedmega decembra goduje sveti Ambrož, cerkveni učitelj in zavetnik čebelarjev. Z njegovim življenjem je povezanih veliko legend. Ambroževe maše so priredila številna čebelarska društva po vsej Sloveniji.

Ob koncu sezone se čebelarji želijo zahvaliti za dobrine, ki so jih prejeli od marljivih čebel, je pa to tudi lepa priložnost za ovrednotenje domačega čebelarstva in hkrati zaključek čebelarskih opravil. Maša je posebej posvečena vsem rajnim čebelarkam in čebelarjem. Pozimi čebele počivajo in v čebelnjaku nekaj časa ni utripa. Čas po godu sv. Ambroža je zato najprimernejši za prebiranje strokovne literature o čebelarstvu in za udeležitev kakšnega predavanja o zdravstvenem varstvu čebel.

Pri maši. FOTOgrafiji: Janez Kuhar
Pri maši. FOTOgrafiji: Janez Kuhar

Minulo soboto je bilo na Brezovici prvo srečanje čebelark in čebelarjev osrednjega dela Ljubljanskega barja. K sveti maši v cerkev svetega Antona Puščavnika je čebelarje povabil župnik in dekan Jožef Poje čebelarja sta bila tudi njegov oče in ded –, med njimi je bila letošnja medena kraljica Tadeja Vidmar, ki je z branjem beril obogatila slovesnost. S čebelami so se ukvarjali mnogi prejšnji brezoviški duhovniki.

Posebno znan je bil župnik France Dular, ki je imel pozneje v Železnikih čebele tudi v zvoniku in potem v Novem mestu. Skupaj z brezoviškim kaplanom Jankom Potiskom sta podkrepila res zanimivo in bogato izmenjavo čebelarskih izkušenj z domačimi narezki in dobro kapljico. Dogovorili so se, da srečanja postanejo tradicionalna. Izmenjavo dobrih želja in voščil so zaključili s pozdravom: »Naj medi!«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije