DOBRODELNO

Čebelarji hodili za otroke

Objavljeno 20. september 2020 13.35 | Posodobljeno 20. september 2020 13.35 | Piše: Primož Hieng

Na Čebelarski zvezi Slovenije izpeljali vseslovenski dobrodelni pohod za najmlajše s sladkorno boleznijo. Za ultrazvok želijo zbrati 30.000 evrov.

Boštjan Noč, predsednik ČZS, in Nina Ermenc Pangerl, ambasadorka projekta. FOTO: Facebook
Na Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS) so v sodelovanju s pediatrično kliniko, kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove ter Društvom za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami izpeljali vseslovenski dobrodelni pohod in prireditev, s katero so pomagali sladkorčkom – otrokom s sladkorno boleznijo. Potekal je pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

58 kilometrov je merila najdaljša trasa.

Že v zgodnjih jutranjih urah so se prvi odpravili na pot v Čebelarski center Slovenije na Brdo pri Lukovici, kjer je popoldne potekal zaključni dobrodelni dogodek s sprejemom pohodnikov. Dobrodelni pohod je potekal po štirih poteh.

Ob dveh zjutraj

Najbolj vztrajen in za zgled je bil predsednik ČZS Boštjan Noč, ki se je s svojo ekipo odpravil na 58 kilometrov dolgo pot ob dveh zjutraj izpred Čebeljega raja na Selu pri Žirovnici. Na startu se mu je pridružilo 60 pohodnikov in domače čebelarsko društvo s praporom. Začetek je naznanila čebelarska himna. Pospremil jih je župan občine Žirovnica Leopold Pogačar, v Naklem se jim je pridružil župan občine Naklo Ivan Meglič, v Strahinju župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, v Komendi župan občine Komenda Stanislav Poglajen, v Kamniku pa še župan občine Kamnik Matej Slapar. Del poti je prehodila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki se jim je pridružila na Homcu. Na zaključku na poti proti Čebelarskemu centru Slovenije se je na območju občine Lukovica pohodnikom pridružila tamkajšnja županja mag. Olga Vrankar. Ob poti jih je pričakal pozdrav več čebelarskih praporov, ki so ponos vseh čebelarjev.

Dogodka so se udeležili tudi slepi in slabovidni, ki so svoj del poti začeli ob 14. uri v Podgori pri Zlatem Polju in so prehodili pet kilometrov. Invalidi na vozičkih so del poti prevozili po svojih zmožnostih. Pridružili so se jim tudi številni drugi, ki so premagali vsaj delček poti.

image
Tik pred ciljem je zaigrala Godba Lukovica. FOTO: Facebook

»Z dobrodelnim pohodom in prireditvijo Korak zase – korak za sladkorčke opozarjamo javnost, predvsem pa pristojne in odgovorne institucije na problematiko, s katero se soočajo sladkorčki. Poudarjamo pomen in možnost uživanja čebeljih pridelkov tudi pri sladkorni bolezni in hkrati ozaveščamo o zdravem načinu življenja. S to akcijo želimo zbrati finančna sredstva za otroke s sladkorno boleznijo, da bi jim omogočili nakup drage ultrazvočne aparature za oceno stanja ožilja, ki se redno uporablja pri njihovih pregledih, za kar moramo imeti več kot 30.000 evrov. Zbrali smo že skoraj polovico sredstev,« so povedali na ČZS.

Pekli so šmorn

Boštjan Noč je po koncu dejal, da so občutki nori: »Premagal sem meje lastne kondicije, vendar vsak korak šteje in vsa bolečina izgine, ko veš, da delaš nekaj dobrega, in danes smo delali za sladkorčke – otroke s sladkorno boleznijo. Čebelarji smo spet dokazali, da znamo stopiti skupaj in da smo najbolje organizirana prostovoljska organizacija v Sloveniji.«

Ministrica Pivčeva je dejala: »Z veseljem sem se na zadnjih desetih kilometrih pridružila dobrodelni pobudi čebelarjev. Upam, da sem vnesla v tem delu nekaj energije in novo motivacijo tistim, ki so bili na poti že od jutranjih ur. S predsednikom ČZS sva se pogovarjala o številnih novih idejah in projektih. Sem resnično ponosna, da imamo tako močno in dobro čebelarsko zvezo, ki je izjemno aktivna pri zastopanju enega najpomembnejših sektorjev v ministrstvu za kmetijstvo. S predsednikom sva na poti nanizala vsaj 10 novih idej, o katerih se bomo pogovarjali in jih tudi izvajali v prihodnje.«

image
V potico je zarezala županja Lukovice Olga Vrankar. FOTO: Facebook

Sprejem je potekal na Brdu pri Lukovici. Dobrodelno zaključno prireditev so pripravili na odprtem prostoru pod Čebelarskim centrom Slovenije v Rokovnjaškem gozdičku. Podirali so svetovni rekord v potici velikanki, pekli so šmorn (carski praženec), ki so ga bili veseli tudi sladkorni bolniki, saj je bil pripravljen iz do njih prijaznih sestavin, ter stregli najboljšo kavo na svetu, kavo z medom, in v sodelovanju z Loterijo Slovenije predstavili novo srečko čebelarka. 
Deli s prijatelji