MUZEJ

Čebelam sta posvetila muzej

Pri zakoncih Strupi se je na svetovni dan čebel trlo obiskovalcev. V zbirki je celo skrinja iz leta 1776.
Fotografija: V kulturnem programu so nastopili člani Folklorne skupine DU Naklo.
Odpri galerijo
V kulturnem programu so nastopili člani Folklorne skupine DU Naklo.

SPODNJI BRNIK – Čebelarsko-kmečki muzej na Spodnjem Brniku je ob svetovnem dnevu čebel minulo soboto pripravil dan odprtih vrat. Tam se Franci Strupi s čebelarstvom ukvarja že od leta 1982, muzej pa je odprt od leta 2010. V njem je šest sob, vsaka pa ima posebno rdečo nit.
Obiskovalci so bili navdušeni nad prikazanimi eksponati.
Obiskovalci so bili navdušeni nad prikazanimi eksponati.

V sosednjem poslopju je uredil, denimo, prikaz starih predmetov, kot so številna orodja, brane, sanke za spravilo lesa, vozova s starimi panji in drugo opremo. Večina predmetov je starih od sto do dvesto let.

Lepo vreme je na privabilo veliko obiskovalcev, ki so bili ob predstavitvi deležni degustacije medenih dobrot. Uvodoma jih je pozdravil Franci Strupi in poudaril pomen čebelarstva za človeštvo. V kulturnem programu so zapeli in zaplesali člani Folklorne skupine Društva upokojencev Naklo.
Voz, s katerim so nekoč vozili čebele na pašo.
Voz, s katerim so nekoč vozili čebele na pašo.

Dan odprtih vrat pa so začeli s Slakovim Čebelarjem, pevcem, ki jih vodi Matevž Oman, so pritegnili obiskovalci od blizu in daleč, kot zanimivost, s kolesi se je pripeljalo 22 članov kolesarskih sekcij Društva upokojencev Kranj in Naklo.

Vodja Folklorne skupine Društva upokojencev Naklo Andrej Košič je povedal, da v Naklem od leta 1996 pleše najmanj deset parov.
Obiskovalci so se sprehodili skozi čebelarsko-kmečki muzej, si ogledali urejeno zbirko starih pripomočkov, naprave za točenje medu, videli in okusili okusne medene specialitete in spoznali zgodovinsko plat pridelave medu ter ročne kadilnike in stiskalnice za vosek. Zanimivi so bili listovni panji, pripomočki za vzgojo čebeljih matic, poslikane panjske končnice in oprema za lovljenje rojev.
V kulturnem programu so nastopili člani Folklorne skupine DU Naklo.
V kulturnem programu so nastopili člani Folklorne skupine DU Naklo.

Zbirka se nenehno dopolnjuje, precej predmetov v muzeju je res častitljive starosti, na primer skrinja z letnico 1776, stara so razna svetila, lončene posode, posoda iz črne kuhinje, čebelarska literatura, nabožne slike, kolovrati, čevljarski pripomočki in drugo.

Na ogled je zgodovina prvotnih prebivalcev domačije Pr' Povlič, kakor se je reklo po domače rojstni hiši Francijeve žene Ančke, v kateri sta uredila muzej. Kot pravi Strupi, sta na ogled naša zgodovina in dediščina, ki ju je treba ohraniti.


Pa še to: čebelarstvo ima v vaseh pod Krvavcem resnično dolgoletno tradicijo, Čebelarska družina Cerklje je bila, denimo, ustanovljena leta 1920. Za ogled čebelarsko-muzeja je veliko zanimanje: obiskovalci prihajajo od vsepovsod, iz Slovenije in tujine. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije