POZOR

Če storite tole, vam grozi do 800 evrov kazni

Cestninski nadzorniki so med 1. januarjem in 5. februarjem izdali skupno 4831 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali napačne uporabe vinjet.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: arhiv
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: arhiv

LJUBLJANA – Dars je od 1. decembra lani do konca januarja prodal nekaj manj kot 1,22 milijona vinjet, kar je šest odstotkov več kot v istem obdobju leto prej. Zanje je iztržil skupno 65,5 milijona evrov oziroma tri milijone evrov več kot leto prej.

Cestninski nadzorniki so med 1. januarjem in 5. februarjem izdali 4831 plačilnih nalogov oziroma 43 odstotkov več.

Največ prodanih vinjet je bilo letnih za cestninski razred 2A, kamor spadajo osebna vozila, so sporočili iz Darsa.

Njihovi cestninski nadzorniki so med 1. januarjem in 5. februarjem izdali skupno 4831 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali napačne uporabe vinjet. To je 43 odstotkov več kot v istem obdobju lani, ko so jih 3370.

V letih 2017 in 2016 so v povprečju izdali okoli 56.500 glob letno. S tem so v državni proračun letno prispevali več kot osem milijonov evrov, pri čemer je izračun narejen na predpostavki, da je vsak prejemnik globe skladno z zakonom izkoristil možnost plačila polovičnega zneska, torej 150 evrov. Globe niso prihodek Darsa, temveč se v celoti stekajo v državni proračun.
 

Od 7,5 evra dalje


Vozniki morajo za letno vinjeto za osebna vozila odšteti 110 evrov, za mesečno 30 in za tedensko 15. Uporabniki motorjev bodo za letno vinjeto odšteli 55 evrov, za polletno in za tedensko 7,50 evra. Lastniki kombijev pa morajo za vinjete odšteti nekoliko več. Letna vinjeta za ta vozila stane 220 evrov, mesečna 60, tedenska pa 30.

V Sloveniji ima Dars več kot 1500 pooblaščenih prodajnih mest, to so bencinski servisi, marketi, trafike, poštni uradi in drugi.

Kot opozarjajo, mora biti vinjeta na vozilu pravilno nameščena. Vozniki jo morajo nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smejo namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali na stransko okno vozila. Pred namestitvijo nove vinjete je treba odstraniti predhodno nameščeno oziroma neveljavno vinjeto.

Uporaba vinjet je sicer na slovenskih avtocestah in hitrih cestah obvezna, kršiteljem pa grozi globa med 300 in 800 evri. Poleg tega lahko nadzorniki od voznika zahtevajo, da kupi vinjeto za nadaljevanje vožnje.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije