Tovornjakar in oče ogorčen nad šolanjem na daljavo: če on uči, naj ministrica fura

Šolski ministrici napisal pismo, odgovora ni dobil.
Fotografija: Sandi Mulec se jezi, ker mora igrati še učitelja.
Odpri galerijo
Sandi Mulec se jezi, ker mora igrati še učitelja.

Epidemija covida-19 je spremenila naša življenja. Eden največjih izzivov za starše šoloobveznih otrok je njihovo šolanje na daljavo, veliko očetov in mam mora namreč že vse od marca igrati tudi vlogo učiteljev. Med njimi je Sandi Mulec, ki z ženo Valerijo in tremi otroki (Kial obiskuje drugi razred, Skaj četrtega in Ray šestega) živi v Selcah v bližini Lenarta v Slovenskih goricah.

Oče treh otrok je pisal šolski ministrici Simoni Kustec. FOTO: Blaž Samec
Oče treh otrok je pisal šolski ministrici Simoni Kustec. FOTO: Blaž Samec
Oče treh otrok je tako razočaran nad šolanjem na daljavo, da je celo pisal šolski ministrici Simoni Kustec. Ker se z ministrstva (še) niso odzvali na njegove pomisleke in odgovorili na vprašanja, želi Mulec svoje muke predstaviti javnosti.

Prepričan je, da se je otrokom in družinam povzročila velika škoda, še zlasti tistim, v katerih starši nimajo dovolj znanja za delo z računalniki. Mulec je ministrico že v uvodu dopisa spraševal, ali se ji »zdi uspešno to šolanje oziroma učenje na daljavo«.


In nadaljuje: »Ali se vam zdi normalno, da starši, stari starši, skrbniki še enkrat hodimo v šolo in ves svoj prosti čas po službi posvetimo učenju in preverjanju, kaj in kako so naši otroci naredili? Kakšen smisel ima učenje brez pedagoga? Če otroci česa ne znajo, potrebujejo strokovno razlago za določeno stvar, in to lahko da samo pedagog. Starš oziroma skrbnik to stvar razloži otroku po svoje in s tem lahko naredi več škode kot koristi. Otroci pri učenju potrebujejo pomoč strokovnjakov. Starši sedaj v tem času opravljamo dve službi in prostega časa za družino ni več.«
 

Predlog ministrici


Sogovornik 'poučuje' tri otroke in ponavlja, da je to zelo težko. Ob tem dodaja, da noče izpostavljati učiteljev, a mora zapisati, da so otroci že prej, ko so obiskovali šolo, domov nosili ogromno nalog. Kot pravi, mu ta sistem učenja tako ali tako ni bil nikoli jasen, poudarja pa, da je med koronakrizo še veliko huje. »Mi imamo tri šoloobvezne otroke, in to se ti dobesedno zmeša. Prosim, odprite že šole za vse razrede, saj nekateri starši že obupujemo!« opozarja.

Ministrici je zato ponudil zanimiv predlog: »Medtem ko jaz doma poučujem svoje otroke, bi pa lahko vi namesto mene odpeljali kako špedicijsko furo, denimo za Madrid, zastonj, seveda, kot to počnem jaz s poučevanjem. Pa nič zato, če nimate izpita za šleperja, tudi jaz nisem po izobrazbi pedagog, pa poučujem svoje otroke.«


Tudi mi smo na ministrstvo za šolstvo naslovili vprašanja v zvezi s šolanjem na daljavo in omenjenim primerom. Dobili smo le obvestilo, da jih bodo posredovali vladnemu uradu za komuniciranje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije