PIRANSKI ZALIV

Če bo šlo za »politično sojenje«, je vprašanje, kdaj bo odločitev

Slovenski ribiči so se prvič sestali s hrvaškim odvetnikom.
Fotografija: FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Mavric Pivk, Delo

KOPER – Slovenski ribiči so se danes v Kopru prvič srečali s hrvaškim odvetnikom Ivico Senjakom in mu predali pooblastila, da jih bo na Hrvaškem zastopal glede hrvaških kazni zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu. Pooblastila mu je predalo pet ribičev, ki so skupaj prejeli 12 kazni, pritožbe pa bo vložil v torek in sredo.

Tri kazni je prejelo podjetje oziroma pravna oseba, še tri kazni pa odgovorna oseba tega podjetja. Gre za podjetje ribiča Silvana Radina, ki je pojasnil, da vsaka kazen za podjetje kot pravno osebo znaša 10.000 hrvaških kun, kazni, ki jih je prejel kot odgovorna oseba, pa po 5000 kun. Senjak je povedal, da so kazni prejeli še štirje ribiči, ki pa so fizične osebe. Dva sta prejela po dve kazni, dva pa po eno, je dodal odvetnik, ki ga je Slovenija pooblastila za zastopanje slovenskih ribičev.

Če bo šlo za »politično sojenje«, je vprašanje, kdaj bo odločitev

Kot je pojasnil Senjak, bo v postopku zagovarjal stališče, da so ti dogodki izključno političnega značaja, saj gre za odločitev slovenske vlade, da implementira sodbo arbitražnega sodišča o meji med Hrvaško in Slovenijo. Ker država stoji za celotnim projektom, so to okoliščine, ki izključujejo odgovornost ribičev. Ker gre torej za primarno politično vprašanje, bi Hrvaška morala na to gledati kot na meddržavni incident, glede na to, da ne priznava arbitražne sodbe.

Brez stroškov za naše ribiče

Osemdnevni rok za vložitev pritožb se bo za nekatere ribiče iztekel v petek, za nekatere pa še kasneje, a bo pritožbe Senjak vložil že v torek in sredo. Srečanja se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Marjan Podgoršek, ki je po poročanju Radia Slovenija ribičem zagotovil, da ne bodo imeli stroškov s pravnimi postopki. »Če se upošteva vladavina prava, in ne politika, sem stoodstotno prepričan, da bo uspelo,« je o pričakovanjih glede pritožbe povedal Radin. Če bo šlo za »politično sojenje«, pa je vprašanje, kdaj sploh bodo sprejeli odločitev. Dodal je, da hrvaško sodstvo sploh nima pravne podlage, na podlagi katere bi trdilo, da je meja na sredini Piranskega zaliva.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije