Predstavitvena informacija

Can-am Ryker: Nova dimenzija vožnje

Ideja redefinirati način vožnje z nečim, kar ni ne motocikel in ne avtomobil, ni nova. Trikolesnik, ki se ne nagiba, a ima krmilo, zaradi česar ni tako zahteven kot motor, a je bolj zabaven kot avto, je Can-Am izdelal že pred desetletjem.
Fotografija: To ni in noče biti motocikel, ni namenjen zapriseženim motoristom, ampak tistim, ki želijo drugačno doživljanje ceste. Foto: Ski & sea
Odpri galerijo
To ni in noče biti motocikel, ni namenjen zapriseženim motoristom, ampak tistim, ki želijo drugačno doživljanje ceste. Foto: Ski & sea

Toda takratni Spyder je za novo generacijo preveč potovalen, preudoben, premalo vozniško zabaven, premalo interaktiven oziroma prilagodljiv pa tudi predrag. Zato zdaj na ceste prihaja Rykervozilo, ki doživljanje vožnje prinaša na samosvoj način, s sloganom Nova dimenzija vožnje.
 
Povejmo takoj na začetku: to ni in noče biti motocikel, ni namenjen zapriseženim motoristom, ampak tistim, ki želijo drugačno doživljanje ceste. Vozen je z avtomobilskim vozniškim izpitom (zato ima integralno nožno zavoro), a se ne pelje kot avtomobil, ampak zaradi dvosledne zasnove spredaj in pogonske enosledne zadaj bolj kot motorne sani. V bistvu kot gokart s krmilom, saj zaradi nenagibanja daje večji subjektivni občutek hitrosti v ovinku in omogoča driftanje brez možnosti padca. Ja, pelje se drugače, zabavno, atraktivno, vpadljivo! Izmed drugih vozil, tudi trikolesnikov, izstopa nekako tako kot Spark (Trixx) med vodnimi skuterji. In to ni mišljeno le v zabavno lahkotnem vozniškem slogu, ampak tudi po videzu vozila in imidžu voznika. In ne le med vožnjo, ampak tudi parkiran ne pusti nikogar hladnega! Je drugačen in vpadljiv, z nečim neustavljivo privlačnim v linijah in filozofiji gradnje.

Foto: Ski & sea
Foto: Ski & sea

 
Podoba je posebna, zaradi spredaj postavljenega pogonskega agregata, visokega loka okvirja, dveh koles spredaj in le enega zadaj deluje že na pogled agresivno, divje, privlačno, hitro, močno ... Predvsem pa v oči pade sedež, ki je le 60 centimetrov nad tlemi, s čimer daje za krmilom občutek, da je voznik del vozila in zaradi česar zagotavlja užitek v vožnji skozi ovinke. Še posebno v športnem načinu, ki v varnih okvirih elektronike dopušča zdrs zadnjega kolesa. Govorimo seveda o močnejši 900-kubični verziji z rotaxovim trivaljnikom, ki ponuja dobrih osemdeset konjičev (61 kW) pri 280 kilogramih in doseže 100 km/h v dobrih petih sekundah. Osnovna verzija s 600-kubičnim dvovaljnikom je seveda manj športna in namenjena predvsem urbanim avanturam in nezahtevnim voznikom. Njeno pravo nasprotje pa je model Rally 900, ki je bolj robustna različica, namenjena vožnji po makadamu, s 2,5 cm daljšim gibom dodelanih blažilcev, bolj grobimi gumami in zaščito vitalnih delov. Na makadamu se odlično znajde, celo tako, da se zdi zabavnejši in hitrejši od štirikolesnikov.

A zabavnost za volanom je le ena od Rykerjevih lastnosti. Prav tako pomembna je dostopnost - s ceno v štirimestnih evrskih številkah – že od 8.032 EUR + DDV. Je namreč cenejši od večine motociklov enake prostornine in v osnovni različici stane le pol cene Spyderja F3. Manjša cena je posledica tudi nekaterih bolj praktičnih tehničnih rešitev – zato na primer nima servo ojačevalca krmila, s čimer pa daje le bolj neposredno vozniško izkušnjo in boljše občutenje ceste. Podobno velja za brezstopenjski CVT-menjalnik, ki pomeni, da ne razmišljamo o delovanju motorja in o prenosih, ampak le o vožnji. In za končni prenos ne uporablja jermena, ampak gred, ki ne zahteva toliko vzdrževanja. Vzmetenje je spredaj avtomobilsko z dvojno A-roko, zadaj pa klasično motoristično z enojno vpetim Sachsovim blažilcem.

Foto: Ski & sea
Foto: Ski & sea

 
In potem je tukaj še prilagodljivost, s katero je Ryker resnično nekaj posebnega, tako v možnostih kot načinu izbire. Že v osnovi ima sistem U-fit, s katerim z eno potezo preprosto nastavimo položaj krmila in stopalk (pa tudi zavore), s čimer ga prilagodimo ne le svoji velikosti, ampak tudi razpoloženju – slogu vožnje, ki lahko sega vse od športnega do »čoperskega«. A prilagodljivost se tu šele začne, saj je na vozilu mogoče zamenjati številne elemente v 75.000 kombinacijah, ki segajo od barvnih nalepk do dodatnega sedeža za sopotnika. In to, kot se času primerno spodobi, z aplikacijo, ki uporablja tehnologijo obogatene resničnosti (augmented reality) za nakup, in opremo po meri ... In nekatere barvne kombinacije še prihajajo in se bodo v omejenih serijah osveževale vsake pol leta. Ryker z vsem tem tako popolnoma upraviči svoje ime, ki pomeni močnega vodjo ali pa zabavnega, všečnega, igrivega fanta. Zaradi lahkotnosti in preprostosti vožnje ter nizkega sedeža pa je idealno prevozno sredstvo seveda tudi za punce.

Foto: Ski & sea
Foto: Ski & sea

 
Za več informacij kontaktirajte:
E-naslov: marketing@ski-sea.si
Tel. št. +386 3 492 00 42

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije