ZEMLJEVID

Kocka je padla: tako je ECDC obarval Slovenijo

Razmere v Evropi se slabšajo.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je danes objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope. Slovenija je na podlagi 14-dnevne incidence ostala obarvana oranžno. Po izračunih IJS bo rdečo fazo na evropskem semaforju ukrepov dosegla predvidoma v petek.

image_alt
Skrb vzbujajoče napovedi: to nas čaka že konec tega tedna


Ob trenutnih trendih bomo v Sloveniji rdečo fazo evropskega semaforja dosegli v petek, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS). »Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah,« opozarjajo. Za prehod v rdečo fazo po evropskem semaforju mora 14-dnevna pojavnost koronavirusa na 100.000 prebivalcev v neki državi znašati več kot 200, v torek pa je v Sloveniji pojavnost znašala 178.



ECDC države iz oranžnega v rdečo uvrsti, ko je:
  • 14-dnevna incidenca med 75 in 200, delež pozitivnih pa več kot 4 odstotke ali
  • 14-dnevna incidenca več kot 200, a manj kot 500.


Kaj je danes odločila vlada? Če vas zanimajo ukrepi, preberite članek Slovenija drvi v rdečo: te ukrepe je sprejela vlada (VIDEO). Svetovalna skupina, ki jo vodi Mateja Logar, napoveduje, če se bo epidemiološka slika še slabšala, bodo predlagali, naj se sistem PCT razširi, pogostost testiranja pa poveča. V ponedeljek bodo po njenih besedah začeli tudi preoblikovati semafor ukrepov. Ob ostalih dejavnikih bo glavni zasedenost bolniških postelj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije