COVID-19

Dve osebi umrli, 31 na intenzivni negi, raste število okuženih v domovih za starejše

V ljutomerskem domu starejših še dva okužena, skupno 43. Karanteno so zapustili prispeli Slovenci iz Španije, tako v Velenju kot v Postojni.
Fotografija: Testiranje se nadaljuje. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Testiranje se nadaljuje. FOTO: Dejan Javornik

V Sloveniji so v petek opravili 1.188 testov na novi koronavirus. Potrjenih je bilo 43 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 977. Zaradi covida-19 je bilo hospitaliziranih 109 bolnikov, na intenzivni negi jih je 31, dve osebi sta umrli, je na twitterju navedla vlada. Skupno število umrlih se je dvignilo na 22.


Deset bolnikov odpustili iz bolnišnice

Kot je v uvodu današnje dopoldanske novinarske konference izpostavil uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, se je število hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni negi v petek povečalo. Po podatkih vlade so v petek iz bolnišnic odpustili 10 bolnikov.

Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji začelo 27. januarja. Do dneva pred potrjeno prvo okužbo s koronavirusom, ta je bila potrjena 4. marca, so opravili 313 testiranj na okužbo. Od 4. marca do petka pa so opravili dodatnih 27.109 testiranj.

17.55 Jelko Kacin: V Velenju je v karanteni sedem oseb, dve ki sta bili pozitivni na začetku, pet se jih pripravlja na odhod domov. V Postojni sta bili in ostajata dve pozitivni osebi, 15 jih ostaja v karanteni, a se pripravljajo, da gredo domov v domačo karanteno. V Postojno je prišlo tudi pet novih oseb, ki so prileteli iz Londona. Čakajo na izvide. V Lendavi od 27 oseb ostaja sedem oseb (iz objektivnih razlogov ne morejo na izolacijo v dom) in še štiri druge osebe.

17.40 Število oskrbovancev domov za starejše, okuženih z novim koronavirusom, se je v petek povzpelo na 195, kar je 16 več kot v četrtek. Več okuženih je tudi med zaposlenimi v domovih. Po podatkih za petek jih je bilo 42, v četrtek sedem manj, kažejo podatki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

17.30 VELIKA BRITANIJA: Med več kot 700 novimi žrtvami covida-19 v Veliki Britaniji tudi petletni otrok.

17.00 Predstavniki gospodarstva so se z vladnimi predstavniki na Brdu pogovarjali o smernicah drugega paketa ukrepov v času koronakrizi. Po tem so svoje zamisli predstavili javnosti

16.35 Uprava družbe Hisense Gorenje se je odločila, da bo zaradi trenutnih razmer ob epidemiji novega koronavirusa podaljšala zaustavitev vseh svojih evropskih tovarn še za en teden, torej do 10. aprila, so sporočili iz družbe. Tovarne so zaprte od 23. marca. V velenjskih tovarnah bodo z delati začeli 14. aprila.

16.35 ŠVICA:  Število okuženih z novim koronavirusom se je povzpelo nad 20.000, število umrlih pa nad 500. V enem samem dnevu so okužbo potrdili pri skoraj 1.000 ljudeh, umrlo jih je 76. Po številu okužb na prebivalca Švica sodi med najbolj prizadete, res pa je, da gre za eno od držav, v katerih so opravili tudi največ testiranj.

16.30 ŠPANIJA: V zadnjem dnevu so zabeležili 809 smrtnih žrtev epidemije novega koronavirusa. Potem ko so še v četrtek poročali o 950 žrtvah, je zdaj dnevno število umrlih že drugi dan zapored upadlo. Njihovo skupno število se je povzpelo na 11.744.  Španski premier Pedro Sanchez je napovedal podaljšanje strogih ukrepov do 25. aprila.

15.40 ITALIJA: Za novim koronavirusom umrl telesni stražar predsednika vlade

15.12 Večina iz postojnske karantene je po petkovi odredbi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da lahko osebe izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču, že doma. Od 43 oseb, ki so tja prišle iz Španije, jih v hotelu Epic ostaja dobra tretjina, tudi dva s potrjeno okužbo, navajajo v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko.

14.45 Dogovor med Slovenijo in Avstrijo: mejni prehod Holmec od ponedeljka delno odprt, med 5. in 8. zjutraj ter med 15. in 18. uro.

12.56 Sredstva za dodatke zaposlenim v javnem sektorju zaradi izpostavljenosti in obremenjenosti pri obvladovanju epidemije covida-19 bo v celoti zagotovila država, je zatrdil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Pojasnil je, da bodo o tem, kdo in koliko dodatka dobi, odločali predstojniki, da pa si želi čim bolj enotne prakse dodeljevanja dodatka.

Kot je na novinarski konferenci spomnil minister, bodo lahko zaposleni v skladu s sprejetim protikoronskim zakonom prejeli dodatek za nevarnost in posebne obremenitve pri delu v času epidemije v višini največ 100-odstotkov urne postavke, pri čemer bo predstojnik upošteval posameznikovo izpostavljenost in obseg dela.

12.22 Štiri delovne skupine, ki jih je vlada oblikovala za pomoč pri pripravi drugega protikoronskega svežnja, bodo do četrtka pripravile poročilo s predlogi, na podlagi katerega bo svetovalna skupina pripravila predlog smernic za sveženj, je danes povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Drugi paket mora biti uveljavljen do konca aprila, je dodal.



9.59 Tisti, ki se v zdravstvu proti koronavirusu borijo v prvih vrstah, so si enotni – ukrepi proti koronavirusu so dobrodošli, a takega režima v zdravstvu ne bo mogoče držati več mesecev. Če bi bilo delovanje zdravstva na drugih področjih okrnjeno še dlje časa kot zdaj, bi lahko na dolgi rok zahtevalo več žrtev kot covid-19. Najbolj obremenjeni so strokovnjaki v enotah intenzivne terapije, kjer zdravijo najhuje bolne zaradi covida-19. Po besedah Tomaža Vovka, specialista infektologije in intenzivne medicine, ki v enoti intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana neposredno dela z bolniki s covidom-19, zdravniki na tem oddelku delajo v 12-urnih turnusih, kar ni toliko časovno obremenjujoče, kot je obremenjujoče to, da en zdravnik obravnava tri- ali štirikrat toliko bolnikov kot sicer.

»Če daste osebo v karanteno, ne da bi jo testirali, ne morete vedeti, ali je prebolela covid-19. Lahko je prebolela kakršen koli drug prehlad. V tem primeru bo serološki test, ko bomo dobili ustrezne in dovolj kakovostne teste, lahko pokazal, ali je posameznik prebolel covid-19,« je pojasnil.

9.48 Število okuženih z novim koronavirusom v domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za enega varovanca in enega zaposlenega. Skupno jih je 43, njihovo stanje je stabilno. Pri sedmih okuženih stanovalcih od 29 v izolaciji v Dolgi vasi ni bolezenskih znakov.

Kot je sporočil direktor DSO Ljutomer Tomislav Nemec, je počutje stanovalcev in zaposlenih stabilno, izvajajo pa vse ukrepe v skladu z navodili strokovne koordinacijske skupine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije