Čakajo na veselice, da zamenjajo nevarno opremo

Po koronavirusu težave pestijo poklicne in prostovoljne gasilce. Prostovoljci bodo začeli danes na nov način zbirati denar.
Fotografija: Tudi med korono so se gasilci spopadali s številnimi požari in nesrečami. FOTO: Pgd Bistrica Pri Tržiču
Odpri galerijo
Tudi med korono so se gasilci spopadali s številnimi požari in nesrečami. FOTO: Pgd Bistrica Pri Tržiču

Koronakrč v zadnjih mesecih, ki popušča, je marsikje pustil globoke posledice – niti pri junakih slovenskih src gasilcih situacija še zdaleč ni briljantna. »Posledice so tu in jih čutimo vsi,« stanje med prostovoljnimi gasilci opiše njihov prvi mož, predsednik Gasilske zveze Slovenije (GZS) Janko Cerkvenik, ki bo danes na novinarski konferenci predstavil novo akcijo za pridobivanje prepotrebnih sredstev za delovanje prostovoljnih gasilskih društev po vsej državi, ki potrebujejo pomoč: »S precejšnjo natančnostjo lahko ocenimo posledice, ki jih je s sabo prinesla epidemija.« In prostovoljne gasilce je korona znatno udarila po žepu, nam pojasni poveljnik GZS Franci Petek.

Brez denarja in z dotrajano opremo

Poveljnik GZS Franci Petek opozarja, da so prostovoljnim gasilcem odpadli številni prihodki. FOTO: Jože Miklavc
Poveljnik GZS Franci Petek opozarja, da so prostovoljnim gasilcem odpadli številni prihodki. FOTO: Jože Miklavc
Situacija po društvih in občinah po naši deželi je zelo različna, nadaljuje poveljnik Petek: »Ponekod občine zelo dobro financirajo gasilska društva in se zadeve niso tako poznale, drugod smo odvisni od pridobivanja lastnih sredstev.« Poleg gasilskih veselic, ki jih marsikdo pogreša, je odpadlo nabiranje ob obletnicah društev ali za nove pridobitve: »Vsi ti prihodki so odpadli, nismo mogli hoditi naokrog, nekatera društva pa morajo sama zbrati več kot pol sredstev za nov avto. Tudi gospodarstvo je stalo in ni bilo velikih donacij ali podpor,« usihanje denarnega pritoka za prostovoljce pojasni Petek in dodaja, da »požarov in nesreč med korono ni zmanjkalo«.



Resnici na ljubo niso presahnila prav vsa sredstva financiranja, korektno dodaja Petek – toda Cerkvenik je dejanske razmere opisal tako: »Potrebna menjava stare opreme in nujna nabava nove ne potekata po načrtih, saj za to ni sredstev,« precizira predsednik ter opozarja, da je »varna in nedotrajana oprema osnovni pogoj za varno delovanje gasilcev«. Prav zaradi manka denarja za opremo so se gasilci povezali s podjetjem Kovanček, ki bo za gasilce po novem zbiralo donacije.



Tudi sindikalist poklicnih gasilcev David Švarc našteva težave, s katerimi se spopadajo. FOTO: Ljubo Vukelič
Tudi sindikalist poklicnih gasilcev David Švarc našteva težave, s katerimi se spopadajo. FOTO: Ljubo Vukelič
Zasnovo pojasnjuje zunanji medijski svetovalec podjetja Kovanček Mitja Kotnik: »Pomagali bomo z našo platformo E-Donacije, prek katere lahko zberejo donacije brez lastnega vložka tistih, ki donirajo,« osnovno zamisel pojasnjujejo pri Kovančku, kjer dodajajo, da bo taka oblika donacij dobrodošla »v teh finančno težkih časih«. Več podrobnosti bo znanih po današnji konferenci za javnost, na kateri bo navzoč tudi Cerkvenik, ki za akcijo pravi: »V njej bodo imela možnost sodelovati vsa gasilska društva in vseh 162.000 prostovoljnih gasilcev, ki si bodo na sodoben in inovativen način z E-Donacijami lahko pomagali pri zbiranju sredstev brez vložka donatorjev.«

Nižali plače

Nič kaj veseli časi niso niti za okoli 750 poklicnih gasilcev, ki delajo v 13 občinah, ter še 250 zaposlenih gasilcev profesionalcev v podjetjih, ki se morajo boriti za svoje dodatke, pravice in plače. Kot pojasnjuje David Švarc, generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, zapletov glede izplačil niso obešali na veliki zvon v času korone: »Ni pa prav, da se je to dogajalo: Posamezniki so dobivali za marec po pet evrov dodatka, tako rekoč nihče pa ni dobil konkretnega zneska, kot je po pogodbi predviden 65-% dodatek.« Opozori, da so se nižale že tako nizke plače gasilcev, ter nam pokaže izjavo poklicnega gasilca, ki ni želel podpisati soglasja za znižanje plače: »Ker nisem hotel podpisati, sem bil napaden s strani direktorice kadrovsko-pravne službe. Sledili so prepir, žalitve, poniževanje …«



Pomagajmo gasilcem, da bodo lahko gasilci pomagali nam v hudi uri. FOTO: PGD Leskovec
Pomagajmo gasilcem, da bodo lahko gasilci pomagali nam v hudi uri. FOTO: PGD Leskovec
Švarc poudari javna sprenevedanja odgovornih: »Direktorji se sklicujejo na občine, te pa so z župani prišle tako daleč, da so na pamet napačno razlagale, da gasilcem krizni dodatek ne pripada, ker že v osnovi delajo v takih razmerah.« Tretji protikoronski zakon bo zdaj malce omilil zadeve – a niti vsi profesionalci nimajo briljantne opreme: »Stanje je različno po podjetjih: v nekaterih, kot je Aerodrom Ljubljana, je oprema na vrhunski ravni, na drugi strani pa ima Nafta Lendava katastrofalno stanje, oprema ni zgolj neustrezna in zastarela, ampak neuporabna.«

Švarc pojasnjuje, da je prostovoljno gasilstvo izkoriščano, ker je v dobri kondiciji: »Ne zdi se nam prav, da je popolnoma v rokah županov, da se odločajo, kakšno gasilstvo želijo imeti. Gre tudi za odgovornost.« In gasilci imajo odgovornost – tako poklicni kot prostovoljni. Ko smo jih povprašali, ali so glede na težave zdaj pripravljeni na morebitni drugi val korone, je Petek izstrelil: »Pripravljeni smo!«, Švarc pa: »Na morebitni drugi val bomo zdaj odreagirali še hitreje, ampak bili smo pripravljeni že v tem trenutku.« Pomoč gasilcem bo tudi pomoč nam – kajti gasilci nam bodo pomagali, ko bomo mi v težavah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije