TEŽKO PRIČAKOVANO

Vrtci in šole se delno odpirajo: preverite kje in kdaj

Ob tem pa premier opozarja, da je treba še naprej strogo upoštevati higienska priporočila.
Fotografija: Otroci se vračajo v vrtce in delno v šole. FOTO: Getty Images Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Otroci se vračajo v vrtce in delno v šole. FOTO: Getty Images Getty Images/istockphoto

Vlada se je sinoči v Kongresnem centru na Brdu sestala na redni seji, na kateri so člani vlade razpravljali o ukrepih za zamejitev širjenja covida 19. Po koncu seje je predsednik vlade Janez Janša sporočil, da so po posvetovanju z vodstvom NIJZ sprejeli odločitve, ki izhajajo iz aktualne epidemiološke situacije»Smo za dobrega pol koraka iz črne faze prešli v rdečo. Ni tako veliko, da bi nas navdajalo z izjemnim veseljem, so pa trendi optimistični za prihodnje tedne.«


V ponedeljek testiranje, v torek prva triada v šolo, prav tako vrtci

Zato bo predvidoma od prihodnjega tedna v nekaterih regijah praviloma pouk v prvih triadah osnovnih šol potekal po programu C, odprti bodo tudi vrtci. V ponedeljek se bodo vsi testirali, tako da se bo pouk (oziroma varstvo) začel v torek. Gre za devet regij. »Do ponedeljka je dovolj časa, da se uredi testiranje za vse učitelje in vzgojitelje,« je še dodal Janša in povedal, da bo ministrica Simona Kustec v četrtek poslala navodila šolam in vrtcem. 

V omenjenih devetih regijah bodo lahko odprle vrata tudi specializirane prodajalne z otroškim programom.



Minister za obrambo Matej Tonin je po seji malo po 21. uri tvitnil: »Sproščanje prihodnji teden teče v skladu z načrtom sproščanja. Hvala vsem za prizadevnost in sodelovanje, da smo vsaj korak bližje končni zmagi.«


Smučišča že od sobote

Hkrati z odprtjem šol in vrtcev bodo lahko vrata odprle vse dejavnosti iz rdeče faze (torej avtopralnice, avtomehaniki itd.), že v soboto pa naj bi začel veljati odlok, da lahko znova zaženejo žičniške naprave, seveda ob pogoju negativnega testa oziroma hitrega testa na smučišču (ampak samo v devetih regijah). 
image_alt
Še en slovenski minister okužen s sars-cov-2


Vlada je nedavno epidemijo podaljšala za 60 dni, trenutno pa so izpolnjeni pogoji za prehod iz črne v rdečo fazo, kar bi pomenilo minimalno sproščanje ukrepov.



Načrt sproščanja, ki ga je vlada sprejela v začetku decembra. FOTO: Gov.si
Načrt sproščanja, ki ga je vlada sprejela v začetku decembra. FOTO: Gov.si

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije