VROČINSKI VAL

Prižgali alarme, prihaja toča

V sredo je toča pustila za seboj pravo razdejanje, zdaj pa, kot kaže, že prihaja nova pošiljka.
Fotografija: Toča Vir pri Domžalah, 30. 7. 2020. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Toča Vir pri Domžalah, 30. 7. 2020. FOTO: Igor Mali

Toča, ki je v sredo klestila po Sloveniji, je za seboj pustila pravo razdejanje. Agencija za okolje pa je zaradi nevarnosti toče izdala nova opozorila. Nekaj po 13. uri je animacija prikazovala, da bo najhuje na gorenjskem, goriškem, notranjskem in zgornjesavskem koncu. Spodnja animacija prikazuje verjetnost trenutnega pojavljanja toče. 

Zadnje dni je pri nas pravo poletje. Temperature se dvignejo do okoli 30 stopinj Celzija, sončni žarki nas razvajajo večji del dneva, v popoldanskem času pa se pojavljajo nevihte. Nekateri celo menijo, da gre za prvi vročinski val tega poletja. Zadnji julijski dan bi se lahko temperature na Primorskem povzpele do 36 stopinj, drugod po državi do okoli 35. Ob sončnem dnevu vremenoslovci Arsa napovedujejo možnost vročinskih popoldanskih neviht.




Za del države je izdano tudi oranžno opozorilo: »Do nedelje bo predvsem na Primorskem in v mestnih središčih velika toplotna obremenitev.«


Do 36 stopinj Celzija

Tudi vikend bo predvidoma zelo vroč in sončen. Pretežno jasno bo, verjetnost popoldanskih neviht bo majhna. V soboto  bodo najnižje jutranje temperature od 15 do 22, najvišje dnevne od 30 do 33, na Primorskem do 36 °C. V nedeljo bo dopoldne sončno, popoldne pa bodo nastajale krajevne nevihte.

V soboto bo velika toplotna obremenitev. FOTO: Arso
V soboto bo velika toplotna obremenitev. FOTO: Arso

V ponedeljek pa se obeta sprememba, saj bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Vročina bo v notranjosti popustila.

Med koncem tedna bo bržkone marsikdo poiskal ohladitev v slovenskem morju, rekah in jezerih. A pri tem ne pozabite, treba je biti pazljiv. Nijz je izdal nekaj priporočil

 
V nedeljo bo velika toplotna obremenitev. FOTO: Arso
V nedeljo bo velika toplotna obremenitev. FOTO: Arso

Italijo zajel Lucifer

Iz Italije pa že poročajo o težavah zaradi vročine, saj jo je je zajel vročinski val Lucifer s temperaturami do 40 stopinj Celzija. Predvsem starejši imajo zaradi visokih temperatur precej zdravstvenih težav, poročajo italijanski mediji. Po napovedih vremenoslovcev bo Apeninski polotok v primežu Luciferja do začetka prihodnjega tedna. Ob hudi vročini so morali številni starejši poiskati zdravniško pomoč zaradi omedlevice in kolapsa ožilja. Na urgencah bolnišnic v Milanu in Rimu so obravnavali tudi mnoge starejše, ki so imeli težave s srcem ali z dihanjem ali pa so dehidrirali, poroča STA

 
Italija v primežu vročinskega vala. FOTO: Reuters
Italija v primežu vročinskega vala. FOTO: Reuters

Velika vlažnost zraka na severu Italije ter vroči afriški vetrovi na jugu države prispevajo k temu, da se zdi temperatura zraka še višja, kot je v resnici, poročanje medijev povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Vremenoslovci napovedujejo, da bo vročina nekoliko popustila v začetku prihodnjega tedna.





Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije