UPOR V DRŽAVNEM ZBORU

Šarec: Glasovanje pokazalo, da vlada nima večine

Majske seje v državnem zboru ne bo, saj poslanci niso potrdili dnevnega reda.
Fotografija: Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije med sejo Državnega zbora FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije med sejo Državnega zbora FOTO: Uroš Hočevar

Na začetku majske seje niso potrdili predlaganega dnevnega reda redne seje DZ. Ob 84 navzočih poslancih je za dnevni red glasovalo 42 poslancev in proti 42. Predsednik DZ Igor Zorčič je tako sejo zaključil, še preden se je začela.

Premier Janez Janša in vodja poslancev SDS Danijel Krivec sta glasovanje označila za absurd. Za predlagani dnevni red so sicer glasovali poslanci Desusa, SNS in koalicije z izjemo dveh odsotnih poslancev SDS in enega odsotnega poslanca SMC, proti pa so bili iz preostalih opozicijskih poslanskih skupin z izjemo enega odsotnega poslanca SD. Odsotna sta bila tudi poslanca narodnih skupnosti.

Šarec: Čas je za upor

Po odpovedi seje je na Trgu republike izjavo za javnost podal predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec in zatrdil: »Današnje glasovanje je pokazalo, da vlada nima večine. Majske seje ne bo, ta vladna koalicija pa dela vse, da bi ostala na oblasti, pa tako kot je normalno v normalnih demokracijah - da se gre na volitve in ljudstvo presodi, komu bo dalo glas. Nismo potrdili dnevnega reda. Opozicija je glasovala enotno, proti temu, da imamo masjko sejo, na kateri bi potrjevali zakone, ki so dobili podporo zaradi tega so bile poslankam in poslancev nepovezanih kratene pravice do glasovanja na odborih. Ker so imele koalicijske poslanke in poslanci nelegitmino večino na odborih, so tudi vsi zakoni, o katerih bi danes odločali na seji državnega zbora, za nas nelegitimni.«
 
»Tudi mi čutimo, je čas za upor. Ta vlada nima več legitimnosti. Koalicija je skupaj za zaradi stolčkov, ne bomo mirno gledali, da se to vleče v nedogled, kot odgovorna opozivija pa bomo storili vse, da preprečimo sprejemanje nelegitimnih zakonov, da pokažemo ljudem, da smo z njimi, da nam ni vseeno in da smo resna opozicija,« je še dejal Šarec.

Poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB pa so že zahtevali tudi sklic izredne seje o predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade. »Glasovanje bo priložnost, da se vse poslanke in poslanci pri sebi odločijo, ali podpirajo ta dejanja, ki smo jim danes priča, ali imajo toliko poguma in toliko zavesti do države, da so sposobni iti na volitve,« je še dejal.
 

Nov razrez v delovnih telesih


Podobno je tudi vodja poslanske skupine NeP Janja Sluga v izjavi po glasovanju pojasnila dogovor opozicije, da predloga za dnevni red seje ne bodo podprli zaradi po njihovem mnenju še vedno neizpolnjenih razmerij v delovnih telesih med manjšinsko koalicijo in opozicijo. Po njenih besedah je bila večina zakonov, ki so bili na dnevnem redu seje, izglasovana v delovnih telesih, v katerih razmerja ne ustrezajo razmerjem med koalicijo in opozicijo. Večina zakonov je tudi škodljivih za državljane in je »zgolj v korist manjših, privilegiranih družbenih skupin«, še meni Sluga.

Kolegij predsednika DZ je sicer prav danes potrdil nov razrez v delovnih telesih, ki poslancem NeP dodeljuje 12 mest v delovnih telesih. Predlog so poleg koalicije podprli tudi v LMŠ in NeP, a Sluga opozarja, da razrez v delovnih telesih še vedno ne ustreza razmerjem med koalicijo in opozicijo. To je kot razlog za zavrnitev dnevnega reda seje navedel tudi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. V opoziciji so po njegovih besedah večkrat poudarili, da se s takimi manevri, ki so po njegovih besedah nedemokratični, ne strinjajo. Zato so predlagali, da danes taktično glasujejo proti dnevnemu redu seje DZ.
 

Pahorjevo mnenje o ustavni obtožbi


Ena od osrednjih točk tokratne seje bi moral biti predlog ustavne obtožbe predsednika vlade, ki mu v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB očitajo kršenje več členov ustave in zakonov. Ta bo na sporedu v torek, danes pa bi poslanci odločali o predlogu zahteve predlagateljev ustavne obtožbe, da bi za mnenje povprašali tudi predsednika republike Boruta Pahorja. Parlamentarni poslovnik namreč določa, da predsednik republike na zahtevo DZ poda mnenje o predlogu obtožbe predsednika vlade. Če bi bil predlog izglasovan, bi Pahor svoje mnenje lahko predstavil bodisi pisno bodisi ustno.

Za nadaljevanje seje je bilo predvideno odgovarjanje premierja in ministrov na poslanska vprašanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije