DOBROTA JE SIROTA

Brezplačno pomagal sorodniku in dobil mastno kazen

Plačati mora 1000 evrov globe.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Če svojim daljnim sorodnikom, prijateljem, znancem in drugim radi (brezplačno) ponudite roko, pazite, da ne opravljate dela na črno. Da utegne to biti še kako drago, priča primer, ki kroži po spletnih omrežjih in je – preverjeno! – resničen.

Kaznovane osebe ne bomo imenovali s pravim imenom, ampak ji bomo rekli Janez. Janez je prijatelju brezplačno pomagal postaviti opaž in namestiti nazaj streho na njegovi 40 let stari hiši. Pri tem so ga ujeli zaposleni pri Finančni upravi RS (Fursu) – Janez jim pravi finančna policija – in ga zaradi dela na črno oglobili za 1000 evrov. Z osebo, ki ji je pomagal, sta tudi sorodnika, a šele v četrtem kolenu.

Pri Fursu smo preverili, ali zgodba drži. Usmerili so nas na zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki velja od leta 2014. V njem sta za to zgodbo pomembna dva člena: 

8. člen
(sosedska pomoč)
Za sosedsko pomoč se štejejo opravljanje dela med sosedi posamezniki, kadar med njimi obstaja določena bližina v smislu prebivanja, če med njimi ni sklenjene pogodbe in je delo opravljeno brez plačila, kakor tudi druge oblike sosedske pomoči, določene v drugem zakonu.

9. člen
(sorodstvena pomoč)
Za sorodstveno pomoč se šteje brezplačno opravljanje del in storitev, kadar jih posameznik opravlja za zakonca ali osebo, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, partnerja v registrirani istospolni skupnosti ali za osebe, s katerimi je v sorodstvu v ravni vrsti ali stranski vrsti do vštetega tretjega kolena ter v sorodstvu po svaštvu do vštetega drugega kolena.


Ker v Janezovem primeru ni šlo za sosedsko pomoč, on in oseba, ki ji je pomagal, pa sta sorodnika šele v četrtem kolenu, njuno ravnanje ni bilo skladno z zakonom in velja za delo na črno. Zaposlenim iz finančne uprave tako ni preostalo drugega, kot da zaradi prijateljske pomoči spišejo kazen.

Vsekakor za ta primer lahko uporabimo stari ljudski rek, ki pravi, da je dobrota – sirota.
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije