NOV VIDIK

Brez turistov je Bled še lepši

Narava in kulturni spomeniki so prišli do izraza, poskrbljeno je tudi za ljudi v stiski.
Fotografija: Priljubljena točka za fotografiranje sameva. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Priljubljena točka za fotografiranje sameva. FOTO: Dejan Javornik

Ko boš prišla na Bled, boš moja punčka spet, za naju ves bo svet, kot češnjev cvet, je pela Jelka Cvetežar. Ampak punčke marca, verjetno tudi aprila in mogoče celo maja, še ne bo na Bled. S svojim dragim bo zvezde štela in si srčece grela prek facebooka pa zraven klela koronavirus.

Gorenjski turistični biser je te dni, kot preostali kraji po Sloveniji, povsem izumrl. Toda to ne pomeni, da nima občudovalcev, nasprotno. »Domačini ga opazujemo z razprtimi očmi in si govorimo, tukaj je res lepo. Ker ni turistov, je perspektiva povsem drugačna, narava in kulturni spomeniki se še bolj izrazijo,« nam je povedala Romana Purkart, predstavnica za odnose z javnostjo pri Turizmu Bled.

Pokradli razkužila

Župan Janez Fajfar je seveda sledil preventivnim ukrepom, ki veljajo po vsej državi. Od petka sta zaprta občina in redarstvo – občani lahko svoje zadeve urejajo po telefonu, elektronski in navadni pošti –, takrat so nehala delati tudi informacijska središča Triglavskega narodnega parka, poročali smo, da ne obratujejo niti javna stranišča, ker so obiskovalci pokradli vsa razkuževalna sredstva. V ponedeljek so vrata zaprli še Blejski grad in festivalna dvorana ter vsi hoteli, Lovec, Kompas, Gril restavracija in pub, Astoria, Ribno, Bled Rose, Rikli, Savica in Toplice. »K sreči smo imeli januarja in februarja veliko prenočitev zaradi svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki, svetovnega prvenstva v zimskem plavanju in mednarodnega festivala saksofonov AS. Marca pa se je začela kriza, kot povsod drugod,« je pojasnila Purkartova.

Domačini so tako večinoma doma, toda dolgčas jim ni: »V tem sončnem in toplem vremenu je že marsikaj za postoriti na vrtu, tega pa ima skoraj vsak. Tako plevemo in prekopavamo ter si na daleč mahamo.« Poskrbljeno pa je tudi za vse, ki morajo vendarle v službo, a nimajo komu zaupati otrok v varstvo. Ker je vrtec zaprt, so na občini zagotovili posredništvo med domačini, ki so pripravljeni popaziti na najmlajše, in tistimi, ki to potrebujejo. »Za zdaj te potrebe še ni bilo,« doda Romana Purkart.
Zato pa je nujno potrebna čistilna akcija na jezeru, to cveti kot že dolgo ne. Delavci, ki so se je lotili, imajo dovolj časa, da mu do vnovičnega prihoda turistov vrnejo značilno modro zeleno barvo. Takrat se bo tudi punčka vrnila na Bled. 
Parkirane pletne FOTO: Dejan Javornik
Parkirane pletne FOTO: Dejan Javornik

Hoteli so se zaprli v ponedeljek. FOTO: Dejan Javornik
Hoteli so se zaprli v ponedeljek. FOTO: Dejan Javornik

Na čistilni akciji so vsi zaščiteni. FOTO: Dejan Javornik
Na čistilni akciji so vsi zaščiteni. FOTO: Dejan Javornik

Stoli bodo še nekaj tednov prazni. FOTO: Dejan Javornik
Stoli bodo še nekaj tednov prazni. FOTO: Dejan Javornik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije