Brexit: koliko več bo Miha plačal za naročilo iz Velike Britanije

Brez panike: ob izstopu Velike Britanije iz EU letos za Slovence brez večjih sprememb.
Fotografija: Miha na uvožene parfume iz Velike Britanije (še) ne bo plačal dodatno, veljajo pa sicer, da ob nakupu parfumov iz tujine ne velja oprostitev plačila dajatev. FOTO: Manca Ogrin
Odpri galerijo
Miha na uvožene parfume iz Velike Britanije (še) ne bo plačal dodatno, veljajo pa sicer, da ob nakupu parfumov iz tujine ne velja oprostitev plačila dajatev. FOTO: Manca Ogrin

Velika Britanija z 31. januarjem po dolgi sagi zapušča EU. Na nas se je obrnil bralec Miha, ki je naročil na Amazonu parfum v vrednosti okoli 250 evrov za svojo drago pred valentinovim. Zanima ga, ali bo moral zaradi izstopa Velike Britanije iz EU na pošiljko plačati davek na dodano vrednost in/ali carino. Zaradi brexita pa ga skrbi še nekaj. Marca bo namreč odpotoval v London na službeno pot, s seboj pa bo vzel svoj prenosnik. Ob tem ga skrbi, ali bo moral prenosnik prijaviti carini, da mu ga ne bi ob vrnitvi v Slovenijo carinili.

Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da za izstop Velike Britanije iz carinskega območja EU velja prehodno obdobje do konca leta 2020, ko se carinska pravila EU še ne uporabljajo.

Pri Fursu dodajajo, da če sporazum o izstopu, ki bo veljal do 31. 12. 2020, pogodbeni strani ne bi ustrezno potrdili in ratificirali, bi 1. februar prinesel 'trdi brexit', ko dosedanja trgovinska pravila ne bi veljala več, Velika Britanija pa bi postala za nas tretja država.

V prehodnem obdobju se bo celotni pravni red EU še naprej uporabljal za Veliko Britanijo in v njej, kot da bi bilo država članica EU. To tudi pomeni, da bo še naprej sodelovala v carinski uniji EU in na enotnem trgu (z vsemi štirimi svoboščinami). V tem času se torej pogoji poslovanja podjetij ne bodo spremenila. Še naprej bodo veljala enaka trgovinska in vsa carinska pravila kot pred 1. februarjem. V prehodnem obdobju se tudi ne predvideva sprememb obstoječih carinskih postopkov in potrebne dokumentacije za vstop vanjo.

Poljub v slovo. FOTO: Reuters
Poljub v slovo. FOTO: Reuters

V prehodnem obdobju izstopnega sporazuma pa se bosta EU in Velika Britanija pogajali o prihodnjem trgovinskem sporazumu in prihodnjih odnosih. Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da bomo v prehodnem obdobju med drugim državljani na obeh straneh ohranili pravice, kot je možnost potovanja v Veliko Britanijo z veljavno osebno izkaznico, in pravice, ki izhajajo iz sistema usklajevanja socialne varnosti.

Za vse nas to pomeni, da glede potovanja ali nakupovanja prek spleta, prenosa blaga, kupljenega v Veliki Britaniji, ipd. ni nobenih sprememb. Kako bo urejena situacija po koncu prehodnega obdobja, to je po 1. januarju 2021, pa še ni dogovorjeno. Pogajanja med EU in Veliko Britanijo o prihodnjih odnosih se bodo namreč šele začela po njenem dejanskem izstopu iz EU, to je z naslednjim mesecem.



 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije