TRADICIONALNO

Brda in vino

Objavljeno 21. april 2015 22.15 | Posodobljeno 21. april 2015 22.15 | Piše: Gorazd Šinik

Na tradicionalni prireditvi v Goriških brdih ta konec tedna se bo seveda tudi dobro jedlo.

Tradicionalne jedi bodo kuhali v briški hiši na odprtem ognjišču. Foto: Gorazd Šinik

BRDA – Šmartno, šarmantna in temeljito obnovljena vas v Brdih, znova odstira vrata tradicionalnemu dogodku Brda in vino. Vaške gase, uličice in kleti bodo konec tedna spet postale velika gostilna na prostem. Na osrednjem festivalskem dogajanju se bo v soboto, 25. aprila, predstavilo okoli 50 domačih vinogradnikov in vinarjev, ki jim bo v goste prišlo še nekaj vinarjev iz italijanskih Brd. Da bo tudi kulinarični del zelo zanimiv in okusen, ni nobenega dvoma. Organizatorji, agencija Marica iz Šmartnega s sodelavci, so tudi letos privabili številne znane slovenske kuharske mojstre in gostince, ki bodo skrbeli, da se slovenska in sploh briška kuhinja predstavi na pravi način. Pripravljajo kulinarično delavnico briških tradicionalnih jedi, ki jih bodo kuhali v briški hiši na odprtem ognjišču, kjer bodo postregli z briškim nedeljskim kosilom.

Seveda bo festival tudi letos pospremljen s kulturno-glasbenim programom. Na ogled bodo razstava na prostem – Skulpture iz keramike briškega ustvarjalca Ivana Skubina ter razstavi, ki ju je umetnik postavil v Hiši Marica in v hotelu San Martin. V Briški hiši bo na ogled etnološka razstava z naslovom Briška hiša skozi čas, v Šmarski Hiši kulture pa bodo predvajali dokumentarne filme Cvetoča Brda, Moja meja in Zaupno o skupnem.

Na ulicah bo zelo zabavno in glasno

Na ulicah, kjer bo dišalo po kuhinji in vinu, bo seveda zelo zabavno in glasno. Srednjeveška vas bo pravi festival kulture. Pevci in plesne ter vokalne skupine, Brike in Kvintet kvartin, skupina Tince ter Pupa Zaplaš in Furclap, bodo zagotovo popestrili bogat vinsko-kulinarični program. V nedeljo pripravljajo še poulični extempore z briškim likovnim društvom Dablo, otroške delavnice z nastopom mladega briškega godalnega orkestra.

Sebastjan Mavrič iz Hiše Marica, eden glavnih organizatorjev letošnje prireditve, pravi, da je ob zagotavljanju dobre, bogate ponudbe njihova skupna naloga, da Brda in vino postane srečanje z veliko vinske kulture. Predvsem s poudarkom na kulturi pitja in uživanja vina ter, ne nazadnje, življenjskega sloga, ki ga ponujata kulinarika in vino. Bogat program obiskovalcem zagotavlja, da bo dan ob hrani, vinu in kulturi ter seveda ob odlični družbi zanimiv in okusen.

 

Deli s prijatelji